skip to Main Content

3 tips voor het maken van mooie winterfoto’s

Vooralsnog stelt deze winter niet veel voor. Gelukkig kunnen we in januari en februari toch nog getrakteerd worden op een echte winter. Als het kwik onder nul daalt en het landschap wit kleurt, kun je de mooiste plaatjes schieten. Het rijp op het gras en de struiken, lucht in pasteltinten en een dromerige nevel zorgen voor prachtige beelden. Wil je die mooie winterse taferelen vastleggen, dan is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. En omdat een goede voorbereiding het halve werk is; hier een blog met tips voor het maken van de mooiste winterfoto’s.

Zorg goed voor je apparatuur

Door de kou gaan batterijen minder lang mee. Zorg dus dat je batterijen goed zijn opgeladen, en neem extra batterijen mee. Je kunt je batterijen warm houden door ze in je broekzak of binnenzak te stoppen. Als je weer naar binnen gaat kan er condens op je lens komen, door het temperatuurverschil. Dit kun je vermijden door je tas in een koele ruimte op temperatuur te laten komen, met de rits van je tas open, zodat het vocht eruit kan. Ga dan vooral niet je lenzen wisselen, want dan kan er vocht in je camera komen, en dat wil je niet! Wacht tot je camera en je lenzen zijn geacclimatiseerd, voordat je eraan gaat zitten.

Sneeuw belichten

Als je sneeuw gaat fotograferen, is het belangrijk om goed op je belichting te letten. Je camera probeert namelijk alles als een middentoon of 18% grijs weer te geven. Je camera wil dus de sneeuw onderbelichten, wat een grijs beeld oplevert. Die grauwe foto’s kun je voorkomen door goed op je belichting te letten. Check of je histogram niet te veel in het midden zit. Vaak moet je een of twee stops overbelichten om de sneeuw goed te belichten en het histogram naar rechts te laten schuiven. Dat overbelichten doe je door je sluitertijd te verlengen. Als je een belichtingstrapje schiet, kun je kijken hoever je kunt overbelichten, zonder dat de sneeuw gaat uitbijten.

Is het een zonnige dag? Dan is het juist niet de bedoeling dat je gaat overbelichten. De zon zorgt er namelijk al voor dat de sneeuw veel witter en feller wordt op de foto. Stel verder je witbalans handmatig in. Dan benader je heel nauwkeurig de werkelijke kleuren. Daarvoor moet je goed kijken. Wat zie je? Welke kleuren zie je? Moet je foto warmer worden, of juist koeler? Goed kijken dus!

Kleed je goed aan

Het is een beetje een open deur, maar het is wel belangrijk: zorg dat je lekker warm en comfortabel bent aangekleed. Als je het koud krijgt is de lol er namelijk snel vanaf. Bovendien kun je niet je hart en ziel in die prachtplaat stoppen, omdat je er niet volledig bij bent met je hoofd. Die kou gaat te veel je aandacht eisen. Dik inpakken dus. Er bestaan speciale handschoenen en wanten voor fotografen die het fotograferen in de vrieskou makkelijker kunnen maken. Er bestaan ook handschoenen waarmee je een touchscreen kunt blijven bedienen. Handig! Ga je fotograferen in een dik pak sneeuw? Let dan goed op waar je rondbanjert. Het zou zonde zijn als je voetstappen op de foto’s terechtkomen, want daarmee verknoei je het beeld.

Zo. Nu is het alleen nog wachten op dat mooie winter weer!

Nog meer tips?

In mijn andere blogs kun je nog meer tips vinden, zoals:

Back To Top