skip to Main Content

4 tips voor avondfotografie

Een zonsondergang is natuurlijk prachtig, maar geloof het of niet, het wordt pas echt mooi als de zon onder is. Dan kun je namelijk lekker aan de slag met avondfotografie. Hoe? Daarvoor geef ik je 4 tips.

1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Ben je van plan om avondfoto’s te gaan maken? Houd dan buienradar in de gaten. Je wilt immers niet klaar staan op je plek om vervolgens natgeregend te worden. Zonde van je apparatuur, en het levert niet de foto’s op die je wilt maken. Het moet dus droog zijn. Een paar schapenwolkjes hier en daar zijn ideaal. Die maken de lucht op je foto interessanter om naar te kijken. Wat ga je fotograferen? En waar? Ook dat moet je van te voren weten. Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat je al je spullen hebt gepakt. Voldoende batterijen en geheugenkaarten, maar ook de juiste lens en een statief mogen niet ontbreken.

avondfotografie

2: Weet wanneer de zon onder gaat

Het is essentieel voor avondfotografie om te weten wanneer de zon onder gaat. Zorg dat je tegen die tijd op je plek staat en alles hebt neergezet. Je camera op statief en je compositie bepaald. Om te weten hoe laat je klaar moet staan kun je kijken op de website Blue Hour Site. Hier kun je precies zien wanneer het blauwe uurtje begint en wanneer het eindigt. Na het blauwe uurtje kun je gewoon door fotograferen, maar dan is de lucht helemaal zwart. Die blauwe lucht van tijdens het blauwe uurtje geeft net die extra dimensie aan de foto waardoor het een bijzondere plaat wordt.

avondfotografie

3: Zorg dat je op tijd klaarstaat

Eigenlijk geldt dat voor alle situaties. Of je nu een avondfoto gaat maken of een fotoshoot hebt. Zorg dat je op tijd op de locatie aanwezig bent, alles hebt klaargezet en zo veel mogelijk al je instellingen al goed hebt staan. Dat geeft een hoop rust. Zo ga je rustiger te werk en dat is niet alleen fijn voor jou, maar dat heeft ook een positief effect op je omgeving. Bij avondfotografie weet je zeker dat je het mooie licht niet mist en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

4: Stel je camera goed in

Ben je op tijd, heb je je plek en je compositie bepaald en staat alles klaar? Dan is het heel belangrijk om je camera goed in te stellen, anders is de kans alsnog heel klein dat je die wereldplaat schiet. Houd daarom rekening met het volgende:

  • Zet je ISO omlaag. Je hebt geen hoge ISO nodig en bovendien voorkomt het ruis in je foto’s.
  • Zet je diafragma tussen f/7 en f/11 voor optimale scherpte. Je kunt je diafragma ook instellen op f/16 of f/22. Sterke lichtbronnen zoals lantarenpalen zien er dan uit als sterren. Best een leuk effect.
  • Heb je stabilisatie op je lens? Zet deze dan uit. De stabilisatie zorgt er normaal gesproken voor dat camera trillingen verminderd of gecompenseerd worden, maar doordat je de camera op statief hebt heb je die stabilisatie helemaal niet nodig. De stabilisatie op je lens zorgt dan ineens voor extra ruis en onscherpte, en dat wil je niet!
  • Doordat je met een lange sluitertijd fotografeert is het belangrijk dat je een statief gebruikt. Zo voorkom je onscherpte in je foto. Avondfoto’s maak je namelijk vaak met lange sluitertijden van wel 30 seconden of langer.

Met al deze tips zal het je vast lukken om mooie avondfoto’s te maken. Zoek een mooie plek, plan een avond en ga er lekker op uit. Maar bovenal: geniet! Het is namelijk hartstikke leuk om te doen. Ik maak graag gebruik van het blauwe uurtje, bijvoorbeeld bij strobist fotografie, waarmee ik portretfoto’s en familiefoto’s maak. Maar dat is weer een heel andere soort fotografie…

 

Back To Top