skip to Main Content

10 tips voor herfstfotografie

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en steeds meer bomen en planten verkleuren van groen naar geel, oranje en bruin. De herfst staat voor de deur en voor fotografie liefhebbers is dat een feestje! De natuur is namelijk prachtig in de herfst en er is een hoop moois om te fotograferen. Als het weer het toe laat is het dé tijd om eropuit te trekken met je camera in aanslag. Daarom 10 tips voor herfstfotografie, zodat jij na een middagje fotograferen in de natuur thuiskomt met prachtige plaatjes.

1. Fotografeer details

Hoe mooi een bos ook is, probeer niet alles te fotograferen. Dat is alleen echt de moeite waard als je op de juiste dag, op het juiste moment en op de juiste tijd een foto maakt met de juiste compositie. Die mogelijkheid moet je maar net hebben. Ga je gewoon gezellig een middagje het bos in, focus je dan op de details. Een paar mooie gele bladeren, eikeltjes of paddestoelen leveren prachtige herfstfoto’s. Ben je, zoals ik, gek op macrofotografie, dan is dit hét seizoen om helemaal los te gaan. Een macrolens is misschien een investering, maar het geeft je een gigantische berg plezier!

2. Neem je statief mee

Mist komt veel voor in de herfst. Het geeft de natuur een dromerig, mysterieus tintje en zorgt voor prachtige plaatjes. Je camera kan door het zachte licht en de nevel moeite hebben met scherpstellen. Zorg er daarom voor dat je een statief bij de hand hebt en stel handmatig scherp.

3. Breng orde in chaos

Hoe mooi de natuur ook is, het is ook een rommeltje. Zoek daarom in je compositie naar simpele lijnen en symmetrie. Zo houd je je beelden rustig en aangenaam om naar te kijken. Eenvoudige composities zorgen voor krachtige beelden.

4. Maak gebruik van grijze dagen

Hoop je op een heerlijke najaarszon en een warme indian summer? Zet die gedachten maar snel uit je hoofd. Wolken zijn deze tijd van het jaar je beste vriend. Wolken zorgen namelijk voor mooi zacht licht, in tegenstelling tot een stralend zonnetje. Hoe lekker dat ook voelt op je huid, op de foto is dat helemaal niet zo fijn! De zon zorgt namelijk voor hoge contrasten en laten je worstelen met hooglichten en schaduwen. Daar heb je op een bewolkte dag geen last van en kan je ongestoord je gang gaan.

5. Speel bij herfstfotografie met je witbalans

Tijdens de herfst variëren de kleuren enorm. Om al die prachtige, diepe kleuren zo mooi mogelijk vast te leggen is het verstandig om de witbalans handmatig in te stellen. Zo heb je maximale controle over de kleuren in je foto’s. Zijn er veel warme kleuren? Verhoog je witbalans dan een beetje om die kleuren nog iets meer te accentueren. Zijn er veel verschillende kleuren? Kies dan een wat koelere witbalans om de contrasten te versterken. Maar, houd het subtiel.

6. Laat de lucht achterwege

De lucht is in de herfst vaak grijs en bewolkt. Dat zorgt voor grote contrasten, fletse foto’s en een overbelichte lucht. Probeer daarom composities te maken met zo min mogelijk lucht. Ga je fotograferen op een onbewolkte dag, dan kan de lucht juist een toevoeging zijn. Zo steken gele bladeren prachtig af tegen een knal blauwe lucht.

7. Gebruik een polarisatiefilter

Polarisatiefilters worden meestal gebruikt voor het tegengaan van ongewenste reflecties, maar ook in het bos komen ze goed van pas. Zo komen de herfstkleuren namelijk nog mooier uit.

8. Open diafragma

Het kan vooral tijdens de herfst best donker zijn in het bos. Je camera op statief plaatsen is één oplossing. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een open diafragma. Zo vang je meer licht en komt het herfstige kleurenpalet beter uit. De bijkomende onscherpte zorgt voor zachte, dromerige beelden. Wil je de verschillen zien? Zet je diafragma dan eens rond f/4 en vergelijk het met bijvoorbeeld, f/11.

9. Neem een vuilniszak mee

Druilerig herfstweer betekent ook de nodige modder in het bos. Trek daarom kleren aan die vies mogen worden. Om te voorkomen dat je binnen de kortst mogelijke keren van top tot teen onder de blubber zit is het verstandig om een vuilniszak mee te nemen. Daar kun je op gaan zitten tijdens het fotograferen. Handig!

10. Kijk om je heen

Veel mensen kiezen ervoor om naar het bos te gaan voor herfstfotografie, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. De herfst is immers overal. Heb je geen bos in de buurt, maar wel een leuk parkje, dan kun je daar ook mooie foto’s maken. Misschien heb je wel een mooie boom in je tuin die prachtig geel kleurt of staat het bij je buren in de tuin vol met mooie herfstbloeiers. Als je klein kijkt, zie je overal schoonheid.

 

Back To Top