skip to Main Content

Zoeterwoude informatiemagazine 2022

Eind 2020 ben ik voor het eerst benaderd door Akse Media, een bedrijf dat de creatie en productie regelt van de informatiegidsen van Nederlandse gemeenten. De opdracht: lever twintig foto’s van Zoeterwoude voor het Zoeterwoude informatiemagazine. Deze opdracht is ons beide zo goed bevallen dat ik voor de nieuwe editie weer foto’s mocht leveren van mijn prachtige dorp.

De opdracht kwam vrij laat. Ik had zo’n zes weken de tijd om de foto’s te maken. Op zich geen probleem, maar het was vroeg in het voorjaar en ik wilde niet alleen foto’s leveren met kale bomen erop. De lente stond voor de deur en binnen een paar weken zou de natuur exploderen van kleur. Daar wilde ik graag gebruik van maken, maar dat zorgde er dus wel voor dat mijn tijd beperkt was.

Plan van aanpak fotografie Zoeterwoude informatiemagazine 2022

Mijn plan van aanpak was iets anders dan bij de editie van 2021. Ik had de meeste locaties van Zoeterwoude al eens gefotografeerd en ik wist beter wat voor een soort foto’s gebruikt zouden worden in het magazine. Dat maakte het zowel makkelijker als moeilijker. Ik wist immers waar ik moest zijn en op welke tijdstippen, maar de uitdaging om origineel te blijven was een stuk lastiger.

Stap 1 was het zoeken naar nieuwe locaties, die typerend zijn voor Zoeterwoude. Bij de vorige editie waren vooral natuurfoto’s gebruikt, dus hier legde ik meer de focus op dan bij de vorige editie.

Stap 2 was het systematisch afgaan van alle nieuwe locaties en de locaties waar ik het vorige jaar ook al eens was geweest. Een landschap verandert met ieder jaargetijde, dus daar kon ik mooi gebruik van maken.

Stap 3 was het strak in de gaten houden van het weer. We hebben erg veel druilerige dagen gehad. Dat kan een voordeel zijn als je gaat voor grimmige foto’s, maar ik denk dat het mij niet in dank was afgenomen als ik dat had gedaan. De foto’s moesten toch ook een visitekaartje zijn voor de gemeente. Wachten dus op mooi weer. Ik ging altijd op pad tijdens het gouden uurtje, zodat alle foto’s zouden passen in de serie en een geheel zouden maken van het magazine. Door het hele blad zouden foto’s in de zelfde stijl, sfeer en kleurstellingen te zien zijn. Het gouden uurtje is daarnaast het beste moment van de dag om foto’s te maken, omdat het licht dan op z’n mooist is.

Stap 4 was het evalueren van de gemaakte foto’s en een tweede poging wagen. De foto’s waren goed, maar als ik tijd over had kon ik proberen om bepaalde shots nog beter te doen. Ik wil namelijk altijd het beste uit mezelf halen.

Benieuwd geworden naar het Zoeterwoude informatiemagazine 2022 en mijn foto’s? Bekijk ‘m dan hieronder:

Back To Top