skip to Main Content

10 tips voor perfecte vakantiefoto’s

Hoera! Zomer! Wie aan zomer denkt, denkt aan vakantie. En bij vakantie horen natuurlijk vakantiefoto’s. Of je nu afreist naar verre tropische oorden of lekker gaat fietsen in de Achterhoek, er valt altijd wel iets moois te fotograferen en al dan niet te delen met je achterban of volgers op Instagram. Met deze tips kom jij thuis met perfecte vakantiefoto’s.

Maar blijf wel goed op je omgeving letten, anders eindig je net zoals deze toerist in Jordanië: zonder petje…

Tip 1. Tegenlicht? Gebruik je flitser

Wil je een leuke portretfoto maken van je reisgezelschap met een mooie achtergrond, maar heb je dan last van tegenlicht? Geen nood. Gebruik dan je flitser. Je zal er misschien niet snel aan denken om je flitser te gebruiken op een stralende dag, maar je flitser voorkomt dat je onderwerp te donker wordt, of de achtergrond te licht.

Tip 2. Verdiep je in de plaatselijke gebruiken

Het is natuurlijk hartstikke leuk om die locals te fotograferen, maar vinden zíj dat wel leuk? Je kunt niet zomaar in ieder land alles wat los en vast zit gaan fotograferen. Misschien moet je wel eerst toestemming vragen. Verdiep je dus van te voren in de cultuur en gebruiken van een land. Wordt je in Egypte bijvoorbeeld gespot met een camera, dan wordt je door de locale bevolking aangemoedigd om portretten van hen te maken, in ruil voor baksheesh of te wel fooi. Het is dus ook altijd handig om kleingeld op zak te hebben.

Tip 3. Bekijk het eens van een andere hoek

Ga je voor de ‘oh’s’ en ‘ah’s’ bij het doorbladeren van je vakantiealbum, probeer je foto’s dan eens op een andere manier te maken. Zak eens door je knieën, of kruip eens om een hoekje. Een ander standpunt kan je foto een stuk interessanter maken en een spannende compositie opleveren.

Tip 4. Een klassieker: het doorkijkje

Ze doen het altijd goed, die doorkijkjes. Doorkijkjes zorgen door de gelaagdheid door diepte in de foto. Zo wordt de kijker in het beeld getrokken. Je kunt van binnen naar buiten fotograferen, maar ook poorten doen het goed.

Tip 5. Fotografeer tijdens het gouden uurtje

De mooiste foto’s maak je vlak na zonsopkomst en voor zonsondergang. ’s Ochtends vroeg en tegen de avond is het licht namelijk het mooist. Dit wordt ook wel het gouden uurtje of magische uur genoemd. Dat wil niet zeggen dat het ook echt 60 minuten is. Deze periode wordt korter als je dichter bij de evenaar komt en rond de poolcirkel zou het in theorie de hele dag kunnen duren. Als vuistregel kun je wel het eerste uur en het laatste uur van de dag aanhouden. De zon staat op die momenten laag waardoor je mooi strijklicht krijgt. Daarnaast is de zon niet zo fel, waardoor het licht mooi zacht is.

Tip 6. Klein kijken

Volgens mij heb ik het al heel vaak genoemd in mijn blogs, maar ik blijf het toch herhalen: probeer klein te kijken. Details leveren vaak interessantere plaatjes op dan het grote geheel. Zie je kleine, bijzondere dingen die typerend zijn voor het land waar je bent? Kruip er dan lekker dicht bovenop en maak dáár de foto van.

Tip 7. Gebruik de schaduw

In zonnige oorden krijg je overdag snel te maken met hard licht. Wil je graag iemand fotograferen? Zet die persoon dan op een plek in de schaduw. Zo vermijd je het felle licht, knijpoogjes en overbelichting.

Tip 8. Kies een interessante voorgrond

Kies een interessante voorgrond bij het fotograferen van landschappen. Een landschap wordt namelijk leuker door iets van de voorgrond mee te pakken. Dat kan van alles zijn. Van een mooie bloem tot een grappig verkeersbord, maar ook een boer die op het land aan het werk is of een stel toeristen die van het landschap genieten.

Tip 9.

Zet je onderwerp niet altijd in het midden. Dat is dus echt ontzettend saai. Blijf altijd goed kijken naar je compositie. Hoe kan het net even spannender? Hoe is het lijnenspel in de foto? Kijken, kijken, kijken.

Tip 10. Kies originele onderwerpen

Je kunt alles fotograferen, dus waarom zou je dat niet doen? Op vakantie kun je allerlei kleine, karakteristieke dingen tegenkomen die, hoe onbenullig ook de sfeer van de vakantie weergeven. Deze dingen dragen bij aan de vakantieherinneringen.

Back To Top