skip to Main Content

5 argumenten om geen bedrijfsfoto’s te laten maken

Bedrijfsfoto’s. Veel bedrijven kiezen ervoor om die te laten maken voor hun website en externe communicatie. Ze huren een professionele fotograaf in en laten strakke plaatjes schieten van het pand, de medewerkers en de producten, die ze vervolgens gebruiken voor de presentatie van hun bedrijf, op de website en voor interne en externe communicatie.

Je zou zeggen dat het handig is om representatieve foto’s te hebben van je bedrijf, die je kunt gebruiken voor allerlei doeleinden. Maar is dat wel zo? Ja. Natuurlijk! Mocht je toch een excuus zoeken om het niet te doen, dan heb ik hier 5 redenen voor je om géén bedrijfsfoto’s te laten maken:

Reden 1: Een bedrijfsreportage kost geld

Je kunt er ook van op vakantie. Nee. Dat is niet waar. Zoveel kost het nou ook weer niet. En het ligt ook wel een beetje aan het soort vakanties waar je van houdt. Maar het is een investering en investeringen zijn zonde, toch? Waarom zou je geld uitgeven aan je bedrijf als je geld wilt verdienen met je bedrijf? Lekker in je zak houden dus.

Reden 2: Dan zien klanten hoe mijn bedrijf eruit ziet

Run je een drugslab of heb je een florerende wietplantage? Dan kan ik me voorstellen dat je daar liever geen professionele foto’s van hebt voor je bedrijfswebsite of corporate communicatie. Bescheidenheid is toch een kenmerkende karaktertrek van veel drugsbaronnen. Je hoort ze nooit opscheppen over hun efficiënte productie en hun getalenteerde personeel. Althans, niet bij het grote publiek. Ook voor de ondernemers die zich wel bezighouden met legale praktijken geldt: schaam je je voor je onderneming, laat dan vooral geen representatieve bedrijfsfoto’s maken.

Reden 3: Ik heb geen representatief personeel

Krioelt het op de werkvloer van de orks, misdrukken en b-artiesten? Is er zelfs met de beste visagisten en plastisch chirurgen nog niks van te maken? Laat dan maar zitten. Geef het gewoon maar helemaal op. Je kunt natuurlijk ook modellen inhuren voor de fotoshoot, maar dan komen we weer terug bij reden 1: dat kost geld.

Reden 4: Ik heb geen bedrijf

Tja. Als je geen bedrijf hebt dan valt er met een bedrijfsreportage weinig te fotograferen. Ben je een CEO of communicatieadviseur? Ga jij over de presentatie van de onderneming, stichting of organisatie waar je werkt? Dan wordt het een ander verhaal, tenzij reden 1 tot en met 3 van toepassing is.

Reden 5: Ik doe niet aan indrukken

Dat kan natuurlijk heel goed. Misschien denk je wel: “Fuck al dat uiterlijk vertoon! Mensen nemen mijn bedrijf maar zoals het is. Ik haat marketing en communicatie en al die lui die roepen dat het zo belangrijk is om jezelf en je bedrijf professioneel en representatief te presenteren. Wat een bullshit!” Goed zo. Mensen moeten jou zeker accepteren zoals je bent. Waarom zou je je beste beentje voor zetten?

Had je plannen om een bedrijfsreportage te laten maken? Dan hoop ik dat ik die plannen met deze vijf argumenten de kop in heb gedrukt. Zo niet, voel je dan vrij om een offerte bij me op te vragen voor een bedrijfsreportage, want als fotograaf is het mij een waar genoegen om foto’s te komen maken van je bedrijf (of het bedrijf van je baas, of je stichting, school, organisatie, onderneming, winkel enz.).

Back To Top