skip to Main Content

5 manieren om een fotograaf te irriteren

Het beroep van fotograaf lijkt fantastisch. Je komt op plaatsen waar je anders niet zo snel zou komen, je ontmoet allerlei mooie, leuke en interessante mensen en je krijgt de mogelijkheid om prachtige platen te schieten. Zoals ieder beroep zitten er helaas ook een aantal minpuntjes aan, zoals de moordende concurrentie, tarieven die onder druk staan en het nodige irritante volk dat vakkundig het bloed onder de nagels van menig fotograaf vandaan haalt.

Ben jij zo’n etter en zoek je nog wat inspiratie, lees dan vooral verder, want hieronder geef ik je 5 manieren om een fotograaf te irriteren.

1. Met je smartphone in beeld gaan staan

Voor veel fotografen is dit irritatie nummer een! Deze ergernis is zo groot dat RTL Nieuws er aandacht aan besteedt. Met name tijdens bruiloften wordt de zelfbeheersing van fotografen danig op de proef gesteld door gasten die met hun smartphone voor de fotograaf gaan staan om het beste zicht op het bruidspaar te bemachtigen. Bovendien is het geen gezicht om familieleden en vrienden op de foto’s terug te zien met mobieltjes en iPads voor hun neus.

Tip: Wil jij het trouwalbum vergallen van de vrienden of familieleden die in het huwelijksbootje stappen? Heb jij zin om te matten met een fotograaf? Ga dan zo vaak als je kunt in de weg staan.

2. “We willen graag dat je een dag foto’s komt maken. We hebben alleen geen budget.”

Deze opmerking doet fotografen tot tien tellen en misschien nog wel verder, mocht de vlaag van ergernis nog niet zijn getemperd. Mocht je dat niet snappen, dan heb ik een voorstel voor jou: Ik wil graag dat je heel mijn huis grondig komt schoonmaken. Wassen, strijken, stofzuigen. Alles erop en eraan. Ik heb geen budget, maar het staat wel heel leuk op je cv.

Tip: Wil je het bloed van de fotograaf lekker laten koken, bied dan exposure aan als betaling. Dit beproefde aanbod staat garant voor de nodige ergernis!

3 “Goh, dat ziet er professioneel uit.”

Uhm. Hoe reageer ik hierop? Vaak komt er nog een opmerking achteraan die fotografen bijna doen imploderen, zoals: “Daar maak je vast mooie foto’s mee.” Waarom dit zo irritant is? Het zijn niet de spullen die voor mooie foto’s zorgen of zorgen voor de professionaliteit van de fotograaf. Het is de vaardigheid en kunde van de fotograaf die ervoor zorgt dat hij of zij met die spullen mooie foto’s kan maken.

Dit soort opmerkingen worden over het algemeen alleen gemaakt bij het zien van softboxen, achtergrondschermen en telelenzen. De kleinere lenzen worden door leken door het geringe formaat niet beschouwd als professioneel. Hoe groter, hoe interessanter, kennelijk.

Tip: Zeg dat als jij zo’n zelfde camera zou hebben jij ook professionele foto’s zou maken. Zorg wel dat je sportschoenen aan hebt als je zo’n opmerking maakt, want het kan zijn dat je daarna een boze fotograaf achter je aan krijgt.

4. Plaats een Instagram filter over de foto’s die je hebt gekregen van de fotoshoot

AAAARRRGGGHH! Bloed, zweet en tranen zijn erin gaan zitten. Alles klopt. De compositie, het licht en nabewerkt in de stijl van de fotograaf. Die foto’s zijn het visitekaartje van de fotograaf en daarmee een lead voor nieuwe inkomsten. Met een Instagram filter vergal je die foto’s en het werk wat erin is gaan zitten met als bonus: een fotograaf met buikpijn.

Tip: Ga de foto’s die je op Instagram plaatst niet alleen grondig bewerken met allerlei filters. Snijd ze ook zelf bij in een ander formaat. Zo vernachel je de compositie en de balans in het beeld.

5. Zodra je hoort dat iemand fotograaf is uitgebreid gaan vertellen over je fotograferende broer/nicht/buurman/kennis enz.

Veel fotografen zullen het herkennen. Ze ontmoeten iemand bij een of andere sociale gelegenheid, hebben een gesprekje over het beroep van die persoon en zodra de fotograaf zijn of haar beroep heeft genoemd maakt de gesprekspartner de opmerking: “Oh leuk, mijn neef/nicht/buurman/vriend van vriend is ook fotograaf.”

Het blijft helaas nooit bij die ene opmerking. Het gesprek wordt gegijzeld en er volgt een opsomming aan wat die vriend van achterbuurman van kennis allemaal wel niet doet en hoe mooi die foto’s wel niet zijn, om vervolgens ook nog eens gedwongen te worden om de website met foto’s van die persoon te bekijken.

Tip: Toon vooral geen interesse in de fotograaf met wie je praat. Steek, zodra je hoort dat je gesprekspartner fotograaf is, een monoloog af over jezelf, je fotograferende vage kennis of een of andere amateur die je weet ik veel waarvan kent. Ga daar vreselijk mee dwepen en laat zoveel mogelijk foto’s zien. Weet je echt niets meer te zeggen? Kap dan het gesprek af en loop weg. 

Tot slot

Deze vermakelijk boze fotograaf en comédienne verwoordt dat wat alle fotografen stiekem denken:

Fotograaf Bernie Kale illustreert met dit filmpje ook haarfijn de irritaties die veel fotografen zullen herkennen:

Back To Top