skip to Main Content

6 tips voor een zwangerschapsshoot

echo foto

Een zwangerschap is iets heel bijzonders. Negen maanden lang kijk je uit naar de komst van je kindje. Het klinkt misschien lang maar die tijd vliegt voorbij! Voor je het weet heb je je kleintje in je armen. Hoe leuk is het om de herinnering aan deze bijzondere periode vast te leggen met een zwangershapsshoot?

Denk je erover om een zwangerschapsshoot te gaan doen, lees dan vooral verder, want ik geef je een paar tips voor je shoot:

1. Wanneer doe je een zwangerschapsshoot?

De beste tijd voor een zwangerschapsshoot is tussen de 32 en de 38 weken. Rond deze tijd heb je een mooie bolle buik. Plan je de shoot eerder, dan kan het zijn dat je buik misschien nog wat aan de kleine kant is. Plan je de shoot later, dan loop je de kans dat de shoot niet door kan gaan als je kindje te vroeg wordt geboren. Natuurlijk verschilt per zwangerschap wat de beste tijd is. Ben jij er eerder klaar voor? Dan is dat natuurlijk helemaal prima! Zorg in ieder geval dat je de afspraak voor de shoot een paar weken van te voren maakt. Dan weet je zeker dat er plek is!

2. Welke locatie kies je voor een zwangerschapsshoot

Er zijn allerlei mogelijkheden voor de locatie van je zwangerschapsshoot. Ik ken mooie stukjes bos en duinen waar je niet ver hoeft te lopen voor de fotogenieke plekjes. Als je een sterke voorkeur hebt voor een locatie dan is het makkelijk. Heb je geen idee, dan adviseer ik je graag. Het kan natuurlijk zijn dat je een moeilijke zwangerschap hebt en het niet ziet zitten om naar een buitenlocatie toe te reizen. In dat geval kun je kiezen voor een studio shoot, met een witte of een zwarte achtergrond. Ik heb een mobiele studio die ik bij jou thuis kan opbouwen, als je een ruime woonkamer hebt. Heb je dat niet, en wil je toch studio foto’s, dan ben je bij mij thuis van harte welkom. Je kunt de shoot ook gewoon in je eigen huis doen, zonder studio achtergrond. Dan krijg je meer een soort reportage stijl. Zorg in dat geval dat je van te voren een paar mooie plekjes hebt bedacht waar je de shoot wilt doen, en zorg dat die plekjes goed zijn opgeruimd, zodat de ruimte net wat mooier oogt.

3. Neem de tijd voor de zwangerschapsshoot

Misschien zie je wel eens aanbiedingen voorbijkomen van goedkope mini shoots, die een minuut of twintig duren. Dat lijkt misschien verleidelijk, maar ik raad het af. Ben je een professioneel model, dan ben je gewend aan de camera en weet je precies welke poses en blikken mooi zijn. Ben je geen model van beroep, dan kan het wat onwennig zijn in het begin, en duurt het even voordat je er lekker in komt. Als je de smaak te pakken hebt zijn de twintig minuten om! En dat is super jammer, want de mooiste foto’s krijg je meestal pas daarna.

zwangere buik
De meeste fotoshoots die ik aanbied zijn duren daarom minimaal een uur. Zorg er daarnaast voor dat je buiten de fotoshoot om ruim de tijd neemt. Plan niet te veel op de dag van de shoot, en zeker niet vlak erna. Zo voel je geen tijdsdruk en kun je je volledig ontspannen tijdens je zwangerschapsshoot.

3. De zwangerschapsshoot alleen of samen

Wil je dat de shoot lekker even helemaal om jou en je mooie bolle buik draait, of wil je anderen erbij betrekken? Wil je misschien liefdevolle foto’s met de aanstaande vader erbij, of gezellig met je gezin? Denk daar vooraf goed over na. Als er meer mensen meedoen is het verstandig om jullie kledingkleuren op elkaar af te stemmen. Zo krijg een geheel en worden de foto’s mooier.

5. Wel of geen kleding tijdens de zwangerschapsshoot

Misschien heb je een mooie jurk die je wilt dragen tijdens de shoot. Of je wilt je prachtige zwangere buik laten zien, zonder jurk, met lingerie setje of helemaal zonder kleding. Het kan allemaal. Denk er vooraf goed over na. Wil je graag zonder kleding gefotografeerd worden, zorg er dan voor dat je voorafgaand aan de shoot los vallende kleding draagt. Zo voorkom je kledingafdrukken in je huid. Laat daarnaast je wensen vooraf aan mij weten, dan kan ik er rekening mee houden.

6. Leuke spulletjes tijdens de shoot

Het is altijd leuk om een paar detailshots te hebben. Denk bij een bruiloft bijvoorbeeld aan een foto van de ringen en bij een newbornshoot zijn detailfoto’s van de handjes en voetjes een super schattige aanvulling. Aan een zwangerschapsshoot kun je ook leuke elementjes toevoegen, zoals een echo foto, schattige kleine schoentjes, een klein truitje of iets anders wat je alvast hebt gekocht of gekregen voor de baby. Neem die spulletjes gewoon mee naar de shoot, dan kijken we samen ter plekke wat leuk is om te gebruiken.

En dan een laatste tip: ontspan! Relax, dan komt het helemaal goed. Het is een moment waarop het even lekker om jou en je mooie buik draait, en niet om het kamertje dat opgeknapt moet worden en al die dingen die je moet regelen voor je kleintje er is.

Het kan best intiem zijn, zo’n zwangerschapsshoot. Vind je dat spannend, dan snap ik dat helemaal. Het kan helpen om vooraf even kennis te maken, voor je besluit of je een shoot bij mij wil boeken. Wil je graag eerst een kennismakingsgesprek? Laat het me weten!

Back To Top