Skip to content

Belichting voor foto’s van mensen met een donkere huid

Zo nu en dan merk ik enige bezorgdheid bij mensen met een donkere huid, met betrekking tot belichting. Zo krijg ik wel eens de vraag of ik ervaring heb met het belichten van mensen met een donkere huidskleur en lijkt er een angst te bestaan voor onderbelichte foto’s. Tijd dus om die angst weg te nemen!

Donkere huid fotograferen moeilijk?

Laten we eerst stoppen met denken in licht en donker. Zwart en wit. Dat bestaat namelijk niet in mijn wereld. Iedere huid is weer anders en er is een breed palet aan tinten. Er lopen mensen rond in alle kleurschakeringen en in iedere gradatie. Iedere huid vraagt om een eigen belichting en belangrijker: een eigen kleurtemperatuur. Als je wilt dat de kleuren van het portret overeenkomen met de werkelijkheid zul je de kleurtemperatuur aan moeten passen voor een realistische weergave. Dat luistert best nauw. De ene huid is moeilijker te belichten dan de andere, maar dat heeft verrassend weinig te maken met licht of donker. Sterker nog; de huidskleur is volledig ondergeschikt aan de ondertoon.

Enkele voorbeelden:

Koele huidtinten
Neutrale huidtinten
Warme huidtinten

Moeilijke huidskleur

Ik neem mezelf nu even als voorbeeld, omdat ik niet zomaar de moeilijkheden wil bespreken die ik wel eens bij andere mensen tegenkom. Als bevriende fotografen mij als model gebruiken, of als ik zelfportretjes maak om te oefenen, is mijn huid keer op keer een uitdaging. Ik heb namelijk een zeer bleke, dunne huid. Zo wit, dat ik mij niet hoef te schminken met Halloween. De ondertoon is roze en sommige delen juist wat gelig. Ik sla daardoor al snel rood of grauw uit op portretfoto’s. Dat betekent dus niet alleen uitkijken met flitsen, maar ook veel gepuzzel met de kleurtemperatuur en de verzadiging.

Ik krijg veel mensen voor mijn lens en gelukkig er zijn er niet veel met een hoofd dat zo lastig is als het mijne. Met dit voorbeeld wil ik aangeven dat je iedere huid individueel moet benaderen, ongeacht de huidskleur. Die verschillende tinten en kleurschakeringen in één huid kom je tegen bij alle huidskleuren. Een fotograaf moet dus altijd goed opletten. Wil je de fotograaf een beetje helpen, dan kun je een mooie egaliserende foundation gebruiken. Let er wel op dat daar geen SPF in zit, want dat zorgt bij gebruik van flitsers voor een grauwe gloed op foto’s. Er zijn heel veel soorten foundations op de markt. Het is daarom verstandig om je te laten adviseren in de winkel. Dan weet je zeker dat je er een aanschaft die voor jou het beste werkt.

Aandachtspunt bij een donkere huid

Er is één punt dat veel mensen met een donkere huid met elkaar gemeen hebben. Een donkere huid is vaak wat vetter, al zijn ook dáár weer heel wat uitzonderingen op te vinden. Een vette huid zal sneller glimmen op foto’s, en al helemaal als je er op gaat flitsen. Mensen met een lichte huid kunnen ook glimmen, maar dat valt minder snel op. Dit gegeven zit dus ook altijd in mijn achterhoofd. Ik gebruik een transparante, matterende poeder die uitstekend werkt voor alle huidtypen en huidskleuren. Ik hoef er maar een beetje van te gebruiken om een goed resultaat te krijgen. Veel poeders kunnen voor een grauwe waas zorgen bij mensen met een donkere huid, maar die van mij doet dat niet. Nu probeer ik het altijd eerst zonder poeder. Zie ik dat er delen in het gezicht zijn die glimmen, dan gaat daar de poeder op. Dit doe ik omdat ik er rekening mee wil houden dat niet iedereen (en dan met name mannen) zit te wachten op make-up op het gezicht, al zie je er gelukkig helemaal niets van.

Achtergrond bij studioportretten

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag welke achtergrondkleur het beste werkt bij studioportretten. Dit geldt zowel voor mensen met een lichte huid als mensen met een donkere huid. ‘Ja maar, een donkere huidskleur en een donkere achtergrond gaan toch niet samen?’ denk je misschien, maar dat kan prima! Sterker nog, het werkt ook goed in zwart-wit! Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden bij het maken van studioportretten:

  1. Donker haar en een donkere achtergrond gaan samen, maar het is zaak om te zorgen dat het haar voldoende licht krijgt, anders valt het weg op de foto.
  2. De ondertoon van de huid in combinatie met de achtergrond. De achtergrondkleur kan de ondertoon van de huid benadrukken en dat is niet altijd gunstig. Bijvoorbeeld een huid met een koele ondertoon in combinatie met een grijs-blauwe achtergrond, of een huid met rode vlekken en een achtergrond waar rode en roze tinten in terugkomen.

Groepen mensen met verschillende huidskleuren fotograferen

Er bestaat helaas geen ideale instelling voor het fotograferen van groepen mensen met verschillende huidskleuren. In een studio zou je iedereen een eigen lichtje kunnen geven waarvan je de kleurtemperatuur aanpast, maar in andere situaties is dat vrijwel onmogelijk. Voor die situaties hebben we gelukkig Photoshop en Lightroom.

De schoonheid van de menselijke huid in alle tinten

Het werk van de Braziliaanse fotograaf Angélica Dass daagt uit hoe we denken over huidskleur. Ze maakt een prachtig statement en laat zien hoe mooi mensen zijn. Met haar portretproject, Humanæ, fotografeert ze alle huidskleuren in de wereld. Daarbij gebruikt ze pantone kleuren. Pantone kleuren (ook wel PMS kleuren of Pantone Matching System kleuren genoemd) zijn gestandaardiseerde kleuren die gebruikt worden in de grafische sector. Deze kleuren zijn overal ter wereld het zelfde en zijn algemeen bekend bij vrijwel alle drukkerijen. Iedere huid heeft heeft een eigen matchende pantone kleur en door die individualistische benadering laat Angélica op een prachtige wijze zien dat we allemaal uniek zijn én allemaal deel uitmaken van de zelfde soort: mens.

Ik vind het een waanzinnig mooi project! Jij ook?

 

Back To Top