skip to Main Content

Food fotografie voor De Koolmees

Wie in Rotterdam bekend is kent waarschijnlijk Restaurant De Koolmees. Het kippenrestaurant is namelijk al 40 jaar een begrip in deze stad. Het restaurant had behoefte aan nieuwe foto’s van de gerechten en benaderde mij met deze smakelijke food fotografie klus.

In haar 40-jarig bestaan is er weinig aan het restaurant veranderd. Het krijgt nu een opknapbeurt waarbij alles stukje bij beetje wordt aangepakt. Het interieur, de menukaarten en dus ook de productfoto’s. Voor mij was het een leuke nieuwe uitdaging, want culinaire fotografie behoort niet tot mijn dagelijkse bezigheden.

Food fotografie

Het doel van food fotografie is het creëren van aantrekkelijke afbeeldingen van voedsel die je kunt gebruiken in advertenties, in menu’s of in kookboeken. Vaak zijn er bij culinaire fotografie een vormgever, een fotograaf, een voedselstylist en assistenten betrokken zijn. In dit geval werd ik alleen geassisteerd door het personeel. De kok deed haar best om de maaltijden zo mooi mogelijk op de borden te leggen en dat deed ze zeer goed. In een razend tempo presenteerde ze het ene na het andere gerecht. Er viel niet tegen haar kookkunsten aan te fotograferen.

Een voor een plaatste ik de maaltijden op de opnametafel die ik speciaal voor de gelegenheid had meegenomen en neergezet in een ruimte achter het restaurant. Toen ik de tafel eenmaal goed had uitgelicht kon ik een voor een alle gerechten aan de lopende band fotograferen. Na elk gerecht keek ik op mijn laptop of het naar wens was en om het de juiste beschrijving mee te geven. Zo kon ik eventuele verwarring voorkomen.

Puur en vers

Al dat lekkers fotograferen maakt natuurlijk hongerig. Nu werd ik tot mijn grote vreugde getrakteerd op een van de maaltijden van De Koolmees. De maaltijden van De Koolmees zijn met veel kip en patat dan wel simpel, maar alles is vers bereid. Ook de sauzen en salades zijn zelf, vers gemaakt en dat proef je!

Misschien vraag je je af wat er met al die gefotografeerde maaltijden is gebeurd. Die zijn allemaal aan de Zusters van Moeder Theresa gegeven, die een eindje verderop in de straat maaltijden verzorgen voor daklozen. Er is voor deze fotoshoot dus niets verloren gegaan! Toch een fijn idee, vind je niet?

Back To Top