skip to Main Content

Fotograferen op reis. Wat neem je mee?

fotograferen op reis

De vakantieperiode is aangebroken en veel mensen stappen weer in de auto of het vliegtuig naar een of andere zonnige vakantiebestemming. Van die heerlijke vakantie wil je natuurlijk de mooiste foto’s maken. Als je gaat fotograferen op reis, wat neem je dan mee?

Misschien is deze vraag wel net zo moeilijk te beantwoorden als de inhoud van je koffer. Je wilt je namelijk op allerlei omstandigheden voorbereiden, zonder je een bult te sjouwen. Daarnaast spelen het soort vakantie en het vervoer ook een grote rol. Ga je met het vliegtuig. dan kun je bijvoorbeeld veel minder meenemen dan met de auto.

Wat fotografeer je het liefste?

Misschien heb je een bepaald onderwerp waar je graag foto’s van maakt. Landschap, macro, architectuur of straatfotografie? Welk objectief gebruik je daar gewoonlijk voor? Die moet je dan zeker meenemen! Je wilt op vakantie immers uitrusten, opladen en lekker aan de slag met je hobby. Dat kan natuurlijk het beste als je lekker je favoriete onderwerp kan fotograferen.

Ga op safe en zorg voor een breed bereik

Met één lens ben je er niet. Je kunt namelijk altijd in een situatie terechtkomen die net om een ander objectief vraagt. Dan is het toch jammer als je daardoor niet die ene toffe plaat kunt schieten. Heb je een of twee objectieven, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Heb je een hele kast vol, zoals ik, of wil je een objectief aanschaffen voor je vakantie, dan wordt het een ander verhaal.

Afhankelijk van je bestemming, je favoriete onderwerpen en de ruimte die je hebt om spullen mee te nemen, is het verstandig om te kiezen voor de objectieven waar je de meeste dingen goed mee kunt fotograferen. Ik fotografeer tegenwoordig met een systeemcamera, omdat deze net zo goed is en zo niet beter als mijn Canon 6D en bovendien de helft is van het formaat en gewicht van die zware spiegelreflex camera. Dat scheelt een hoop gesjouw en je kunt meer meenemen. Een systeemcamera is dan wel geen full frame, maar in mijn werk heb ik daar eigenlijk geen last van.

Deze objectieven neem ik mee op vakantie

Mijn vakantiebepakking bestaat uit een 18-55mm f/2.8 (geschikt voor de meeste onderwerpen), een 55-200mm f/3.5-4.8 (redelijk compacte telelens) en mijn 60mm macro, omdat ik erg blij word van macrofotografie. Ik heb ook een 80mm macro, van een zeer goede kwaliteit en bovendien ook nog eens uitstekend geschikt voor het maken van portretfoto’s, maar die is twee keer zo groot en zwaar als de compacte 60mm. Gezien de beperkte ruimte in mijn tas en mijn beperkte spierkracht is de 60mm voor mij een verstandigere keuze.

Mijn Canon bepakking zag er iets anders uit. Zo nam ik de Canon 24-105mm f/4 L IS omdat deze een mooi bereik heeft en redelijk lichtsterk is. Daarnaast maakte ik veel gebruik van de Canon EF 50mm f/1.8 STM, vanwege de prachtige bokeh. Voor de macrofotografie had ik de Canon EF 100mm f/2.8 L USM IS Macro. Had ik behoefte aan een telelens, dan had ik de Canon EF 70-200mm f/4.0L USM, maar in de praktijk bleef die zo vaak ongebruikt in mijn tas zitten dat ik hem op het laatst maar thuis liet.

Checklist

Tot slot, om je op weg te helpen, een checklist van de dingen die niet mogen ontbreken in je cameratas.

 • Camera naar keuze
 • Cameratas
 • Voldoende geheugenkaartjes
 • Oplader
 • Objectieven
 • Statief
 • Reinigingskit (want het is belangrijk om je objectieven goed schoon te houden)

Eventueel:

 • Flitser
 • Batterijen voor je flitser
 • Oplader voor je flitser batterijen
 • Flitsstatief
 • Softbox

 

 

Back To Top