skip to Main Content

Het gebruik van fotografie bij employer branding

Employer branding; doe jij er al aan? Zo niet, dan wordt het misschien tijd. Er is een krapte op de arbeidsmarkt. Voor werkzoekenden is dat hartstikke fijn; voor bedrijven wat minder. Het is daardoor immers een stuk moeilijker om talentvol personeel aan te trekken.

Dat maakt het extra belangrijk voor organisaties op zoek naar nieuw, talentvol personeel om zich zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Hoe beter je als werkgever kunt laten zien wat jouw organisatie zo interessant maakt, hoe beter je de juiste mensen binnenhaalt. Bovendien wordt de kans een stuk groter dat het nieuwe personeel bij jou in dienst wil blijven, omdat je vooraf verwachtingen creëert die aansluiten bij de realiteit.

Employer branding? Wat is dat?

Employer branding is een middel om nieuw personeel aan te trekken en personeel dat al in dienst is te behouden. Dat doe je door authentiek en onderscheidend te zijn. Zorg dat je weet wat jouw bedrijf zo fijn maakt om voor te werken. Ga daarvoor te raden bij het personeel. Hoe ervaren ze jou als werkgever? Vertel dat vervolgens aan de buitenwereld. Blijkt je personeel erg ontevreden te zijn, dan is het uiteraard belangrijk om daar eerst wat aan te doen. Wat je naar buiten toe communiceert moet natuurlijk wel kloppen met de realiteit!

Waarom is employer branding belangrijk?

Je wilt als organisatie altijd de beste kandidaten werven; krapte op de arbeidsmarkt, of niet. Employer branding is dus voor iedere organisatie een zeer sterk middel om in te zetten in de jacht naar getalenteerd personeel.

Bijkomend voordeel: het personeel dat al bij jou in dienst is wordt trotser op het bedrijf. Dat is best wel belangrijk, want het vergroot de inzet en verkleint het verloop. Je bedrijf doet het beter, en je bespaart de kosten van de werving van nieuw personeel.

Hoe doe je dat, employer branding?

Door een goede werkgever te zijn. Dat is het aller belangrijkste. Zorg dat je personeel het leuk vindt om voor jou te werken. Investeer in zaken die werknemers belangrijk vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fijne werksfeer, zelfstandigheid, afwisselend werk, goede privé-werk balans en natuurlijk waardering. Je kunt immers niet communiceren dat je een fantastische werkgever bent als je personeel in werkelijkheid aan het einde van iedere werkdag huilend van ellende weer naar huis gaat.

Heb je intern alles op orde en ben je een goede werkgever? Bepaal dan welke aspecten je wilt communiceren naar de buitenwereld. Is er met jouw vrijdagmiddag borrels, bedrijfsuitjes en andere leuke activiteiten een geweldige werksfeer, of ben jij de best betalende werkgever? Is je bedrijf zakelijk of juist informeel?

Hier komt fotografie om de hoek kijken. Je kunt wel vertellen over je bedrijf in vacatureteksten of in blogs, maar potentiële kandidaten willen ook graag zíen bij wie zij solliciteren. Het beeld dat zij hebben van jouw bedrijf zorgt er bovendien voor of zij überhaupt bij jou willen solliciteren.

Breng je bedrijf en je personeel in beeld

Het is dus belangrijk om te zorgen voor professionele foto’s van het bedrijf, die een-op-een aansluiten bij de identiteit. Staan er op de ‘over ons’ pagina van jouw website bijvoorbeeld statige portretten van werknemers in driedelig grijs, dan wek je daarmee een formele, zakelijke indruk. Is dat wat je wil, dan zit je goed. Zo niet, dan zul je daar wat aan moeten doen.

Is spontaniteit belangrijk binnen jouw bedrijf? Dan kun je dat laten zien met speelse, kleurrijke foto’s met blij personeel. Het gebruik van bijzondere kleuren, voorwerpen en het verwerken van visuele concepten in de beelden vertellen de kijker dat jouw bedrijf openstaat voor creativiteit en eigen initiatieven.

Je werknemers zijn je visitekaartje

Daarnaast zijn je werknemers het visitekaartje van je bedrijf, of ze nu in gesprek zijn met potentiële klanten of tijdens een feestje vertellen over hun werk. Het is dus belangrijk dat zij zich professioneel presenteren op LinkedIn met (je raad het al) krachtige, zakelijke profielfoto’s, die aansluiten bij de employer brand van het bedrijf.

Zorg dat je communicatie aansluit bij de realiteit

De foto’s die je gebruikt kunnen je bedrijf maken of breken. Denk dus niet lekker goedkoop uit te zijn door een medewerker of kennisje met een fotografie-hobby in te schakelen, maar investeer in kwaliteit. Met professionele beelden maak je immers een professionele indruk, maar dat is logisch.

Als de foto’s die je communiceert aansluiten bij de realiteit, zorg je voor de juiste verwachtingen bij potentiële kandidaten. Ze willen dan niet alleen graag voor jou werken; ze willen ook voor jou blíjven werken en dat is je uiteindelijke doel!

Back To Top