skip to Main Content

Fotoshoot op locatie: waar moet je rekening mee houden?

Een fotoshoot op locatie is hartstikke leuk! Maar er komt het een en ander bij kijken. Zoals eigenlijk bij alles in het leven geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Bedenk van te voren wat het doel is van de shoot? Wil je portretfoto’s maken, of wil je daarnaast ook nog iets vertellen met je foto’s? Bij portretten is de achtergrond ondergeschikt aan het onderwerp. Bij een rustige achtergrond wordt het portret veel mooier, omdat de kijker dan niet wordt afgeleid door alle overbodige extra’s in het beeld.

Als je juist meer wil vertellen wordt de achtergrond wel heel belangrijk. De omgeving kan een extra lading meegeven aan het beeld, mits er een goede relatie is tussen het onderwerp en de omgeving.

Tips

  • Ga vooraf de locatie verkennen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Twijfel je? Zoek verder. Er zijn genoeg mooie plekjes te bedenken.
  • Zorg dat je een uur voordat je onderwerp arriveert aanwezig bent. Dit geeft je de tijd om alles nog eens na te lopen en je camera goed in te stellen. Zo voorkom je het nodige oponthoud.
  • Schiet netjes je belichtingstrapjes, voordat je het model in de gewenste positie zet. Dat voorkomt verveling en concentratie verlies bij het model. Juiste belichting gevonden? Dan kan je model aan het werk!
  • Zin om te experimenteren? Dat is prima, maar zorg dat je vooraf de ‘veilige’ beelden hebt geschoten die in ieder geval bruikbaar zijn. Ga je direct al spelen met belichting en lenzen, dan bestaat de kans dat je de hele shoot verknalt. Dat is natuurlijk zonde.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Back To Top