skip to Main Content

Funda foto’s: do’s & don’ts

Als je je huis gaat verkopen, dan is het zeer belangrijk om er goede foto’s van te maken. Het is immers je visitekaartje op websites als Funda. Voor belangstellenden is het de eerste kennismaking met je huis. En ook al heb je er nog zo’n goede beschrijving van gemaakt en aantrekkelijke specificaties; als je foto’s niet goed zijn zul je minder kijkers trekken.

Heb je normaal gesproken niet zo veel met fotografie, ga dan niet zomaar aan de slag met je compact camera met ingebouwde flitser. De kans dat de kwaliteit van de foto’s afbreuk doen aan je huis is zeer groot. In dat geval kun je beter een professionele fotograaf inschakelen.

Maak je zelf de foto’s? Houd dan rekening met het volgende:

  1. Zorg voor een opgeruimd huis. Dat oogt namelijk een stuk aantrekkelijker. Bovendien geven veel accessoires een rommelig beeld op foto’s. Less is more. Dus weg al die beeldjes, frutsels en stapels tijdschriften onder de salontafel.
  2. Let op je belichting. Je foto’s moeten een juiste weergave zijn van de werkelijkheid. Je kunt eventueel een paar lampen aan doen, maar let dan goed op je kleuren. Zet je camera op een statief zodat je met langere sluitertijden kunt werken en pas je graden kelvin handmatig aan.
  3. Gebruik een groothoek lens. Zo krijg je meer op de foto.
  4. Wordt niet te enthousiast bij het fotograferen! Foto’s van je bloemstukjes en stillevens met sfeerlichtjes zijn hartstikke leuk, maar daar zitten potentiële kopers echt niet op te wachten. Je mag uiteraard zo veel van dit soort foto’s maken als je wil, maar plaats ze niet op Funda!
  5. Plaats je foto’s op Funda in de juiste volgorde. Begin met de buitenzijde, daarna de hal en de trap, de woonkamer, keuken, slaapkamers, badkamer en als laatste de overige ruimtes en de tuin.

Licht appartement

Met mijn passie voor fotografie moest ik natuurlijk zelf de foto’s maken van het appartement van mijn liefste, waar we bijna vijf jaar met plezier samen hebben gewoond. Ik heb alles geschoten met een 24mm lens. Het appartement is heel licht. Super fijn als je er woont, maar een behoorlijke uitdaging als je het moet fotograferen. Uiteindelijk heb ik de overbelichte ramen voor lief genomen. Het gaat immers om een realistische weergave van het appartement, en niet van de omgeving.

Back To Top