skip to Main Content

Het geheim van krachtige portretfotografie

Krachtige portretten

Of we nu willen of niet; we leven in een maatschappij waarin uiterlijk heel belangrijk is. We doen alles voor perfecte instagram plaatjes, staren ons blind op modellen in tijdschriften, we hollen massaal naar plastisch chirurgen en bezoeken schoonheidssalons voor de nodige botox en fillers. Uit onderzoek blijkt dat mooie mensen makkelijker aan een baan komen en beter betaald krijgen. Mocht je je afvragen of schoonheidsbehandelingen en chirurgische ingrepen invloed hebben op krachtige portretfotografie dan kan ik je bij deze direct het antwoord geven: je uiterlijk heeft er niets mee te maken.

Ideaalbeeld zorgt vaak voor negatief zelfbeeld

Het schoonheidsideaal dat we nastreven is een illusie. De modellen in tijdschriften zijn zwaar gefotoshopt, de mensen die we zien op tv zitten verstopt onder een dikke laag make-up en de meeste instagrammers gebruiken allerlei apps en filters om er beter uit te zien. Wat we om ons heen zien en waar we aan proberen te voldoen is dus helemaal niet haalbaar.

Er is natuurlijk niets mis mee om jezelf mooi te maken en zo goed mogelijk voor de dag te komen. Een goede uiterlijke verzorging en bewust nadenken over je kledingkeuze kan in veel situaties in je voordeel werken. Bijvoorbeeld als je gaat solliciteren of bij gesprekken met potentiële klanten. Als je eigenwaarde voornamelijk afhangt van je uiterlijk wordt het een heel ander verhaal. Dit kan leiden tot frustratie, ontevredenheid en een negatief zelfbeeld.

Vergelijk jij jezelf met anderen? Doe maar niet. Je komt er namelijk altijd slecht vanaf. Geheel onterecht, want we hebben allemaal ons eigen levenspad, onze eigen talenten en uitdagingen. Voorbeeldje: vergelijk jezelf eens met Wolfgang Mozart. Hij ging voor het eerst op tournee toen hij 7 jaar oud was. Mozarts eerste symfonieën dateren van 1764. Toen was hij 8 jaar oud. Wat kon jij al op die leeftijd? En wat heb je nu bereikt? Precies. Dat bedoel ik.

Ware schoonheid zit écht van binnen

Door mijn jarenlange ervaring als portretfotograaf kom ik tot de conclusie dat aantrekkelijkheid en schoonheid voortkomen uit zelfvertrouwen. Zit je lekker in je vel en ben je blij met jezelf, dan straal je dat uit. Er is volop onderzoek naar gedaan, maar eigenlijk is het best logisch. Kijk maar eens in je omgeving. Je kent vast wel iemand met een heel mooi uiterlijk en een rottig karakter. Hoe aantrekkelijk vind je die persoon? En misschien ken je ook wel iemand met veel zelfvertrouwen. Is die persoon een abnormaal mooi, rimpelloos en symmetrisch fotomodel? Of gewoon normaal, zoals de meeste mensen, maar is hij of zij toch bijzonder aantrekkelijk?

Krachtige portretfotografie; dit is het geheim

Dit heeft geleid tot mijn missie, namelijk mensen mooi portretteren en bijdragen aan een positief zelfbeeld. Ieder mens mooi en aantrekkelijk op een eigen, unieke wijze. Regelmatig zie ik mensen in de stress schieten als ze voor de camera staan. Ze zijn zich plotseling erg bewust van zichzelf, alsof ze onder een vergrootglas liggen. (Dit zijn trouwens over het algemeen vrouwen. Mannen lijken een stuk comfortabeler met zichzelf.)

Het is irrationeel en gaat helemaal vanzelf.  De kunst is om te ontspannen en om grof gezegd ‘schijt’ te hebben aan de camera. Hoe? Daarbij help ik door de tijd te nemen en samen met mijn klanten de nadruk te leggen op lichaamshouding. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat at lichaamshouding bijdraagt aan het welbevinden van mensen. Met een sterke houding kom je zelfverzekerd over. Het mooiste is nog dat als je een krachtige houding aanneemt, je jezelf ook krachtiger en zelfverzekerder gaat voelen!

Back To Top