skip to Main Content

Hieraan herken je een goede fotograaf

fotograaf

Het is een moeilijke tijd voor fotografen. Namelijk een tijd waarin iedereen met een camera zichzelf fotograaf noemt. Leuk hoor, al dat zelfvertrouwen. Niet zo leuk voor de professionele fotografen die daardoor worstelen om rond te komen.

Uit een onderzoek van Canon onder 1004 volwassenen uit de VS blijkt dat ruim 80% van mening is goede tot uitstekende foto’s te maken. Opmerkelijk, want daarmee impliceren zij namelijk tegen professioneel niveau aan te zitten. Deze trend is op Instagram ook goed zichtbaar. Het stikt er van de “fotografen” en ik schrik regelmatig van het niveau. Reden genoeg om er een artikel aan te wijden. Zoek je een fotograaf? Hoe herken je dan een goede, in de wildgroei aan fotografen?

Een goede fotograaf heeft controle over hoge lichten

Ik zag een portretfoto voorbijkomen op insta met een kort verhaaltje eronder van de fotograaf, die vertelde erg van lichte foto’s te houden. Dat was goed te zien, want hij was behoorlijk uit de bocht gevlogen met zijn hoge lichten, waardoor de halve foto volledig was uitgebeten. Het kan een bewuste keuze zijn, maar dat leek hier helaas niet het geval, omdat bij zijn portretten ook details van haar en kleding wegvielen en er witte plekken in het gezicht ontstonden. Een goede fotograaf heeft controle over zijn of haar hoge lichten.

Wat zijn hoge lichten?

Hoge lichten? Wat zijn dat? Vraag je je misschien af. Ik leg het je gelijk even uit. De hoge lichten zijn de lichte delen in de foto. Bijvoorbeeld lichte objecten zoals een bruidsjurk, blonde haren en ga zo maar door. Een goede fotograaf belicht de foto zo dat er nog informatie te zien is in de lichte delen, zoals bijvoorbeeld het kant in een witte jurk. Overbelicht je te veel, dan verdwijnt die informatie en houd je een witte vlek over. Een uitbijter. Weg kant. Weg blonde lokken. Je kunt dan photoshoppen wat je wil, maar dat kun je niet herstellen.

Liever te donker dan te licht

Heb je een foto te donker geschoten, dan kun je deze wél corrigeren in photoshop. In zwarte delen zit namelijk wel informatie verborgen. Eigenlijk is het de bedoeling dat je (als je jezelf fotograaf noemt tenminste) je camera zo goed onder controle hebt dat je de foto gewoon gelijk goed schiet.

Een goede fotograaf heeft een juiste belichting

Bij studioportretten heeft de fotograaf volledig controle over het licht. Althans, als het een goede fotograaf is. Een goede fotograaf weet hoe hij of zij het licht plaatst; welke hoek, hoogte, breedte en intensiteit.

Als je een portretfoto bekijkt, kijk dan goed wat er is belicht. Waar komt het licht vandaan en waar schijnt het op? Nu kun je natuurlijk overal een lamp op zetten, maar niet alles is even mooi. Bij het portretteren van een mens zijn we het er vast over eens dat het gezicht het mooiste onderdeel is. Dus niet het achterhoofd of die flappers aan de zijkant. De ogen, neus en mond. De voorkant. Dat moet dus belicht worden.

Oren hebben géén licht nodig!

Oren zijn het minst aantrekkelijke onderdeel van een hoofd, dus daar hoeft geen licht op. Is in een portretfoto het oor mooi uitgelicht, dan staat het licht verkeerd. Het licht moet daarnaast schuin van boven komen. Staat het licht te laag, dan krijg je rare schaduwen en dat is uiteraard niet mooi. Als je mensen wilt laten schrikken in het donker doe je dat immers ook door een zaklamp aan te zetten onder je gezicht. Als de fotograaf opzettelijk voor lelijk en griezelig gaat, is het natuurlijk helemaal prima om van onderaf te belichten.

Een goede fotograaf stelt je op je gemak

Een goede fotograaf is in staat zijn of haar model te laten ontspannen. Is een model nerveus, dan krijg je geen mooie foto’s. Het contact met de fotograaf moet dus goed voelen. Je moet je fijn voelen bij de fotograaf. Let daar dus op in het contact. Een goede fotograaf neemt de tijd voor je, zodat je je fijn, ontspannen en veilig voelt als je geportretteerd wordt. Persoonlijk vind ik dat een van de leukste onderdelen van mijn vak. Ik ben een ontzettende pleaser en vind het fijn om mensen op hun gemak te stellen en een goed gevoel te geven. Ik wordt blij van blije mensen. Ik vind mensen mooi en laat graag zien hoe mooi ze zijn.

Kun jij het verschil zien?

Ben Lucas, een professionele fotograaf, nodigde een aantal mensen uit voor een portretfoto. Deze maakte hij niet alleen zelf, maar liet hij ook maken door Mary, die eigenlijk geen verstand had van fotografie. De modellen werden na de shoot geïnterviewd en vertellen over hun ervaringen met beide fotografen. Kun jij raden welk portret gemaakt is door Ben, en welke door Mary?

Meer foto’s zien? Via petapixel kun je nog meer foto’s vergelijken en het verschil zien tussen een echte fotograaf en een amateur.

 

Back To Top