skip to Main Content

Je fotografisch oog ontwikkelen; zo doe je dat

Fotografen kijken anders naar de wereld om hen heen. Ze zien schoonheid op plaatsen waar anderen aan voorbij lopen. Misschien kom je wel eens prachtige foto’s tegen van simpele, alledaagse dingen en vraag je je af hoe de fotograaf dat heeft gezien. Fotografen kunnen die mooie platen schieten dankzij hun ‘fotografisch oog’. Dat is geen geheime super power maar een vaardigheid die je kunt trainen en dat doe je zo:

Bekijk je omgeving met andere ogen

Maak eens een rondje door je huis en je tuin en kijk naar alle voorwerpen die je onderweg tegenkomt. Wat zie je? Hoe speelt het licht met de voorwerpen? Hoe zou je het fotograferen? Welk standpunt kies je? Waarom? Hoe zou het voorwerp het beste tot zijn recht komen? Vooral als je gaat kijken naar saaie, alledaagse voorwerpen wordt je gedwongen om creatief te gaan denken over licht, compositie en je standpunt. Doe deze oefening zo vaak als je kan en overal waar je bent. Kijk eens naar de krant die je ziet slingeren in de trein, of de mok op het rommelige bureau van je collega op kantoor. Probeer te kijken naar dingen die uit de toon vallen met hun omgeving, zoals een fleurige bloempot op een balkon van een betonnen flatgebouw of een verdwaald stuk speelgoed in een of ander parkje.

t-rex in water

Daag jezelf uit

Maak een wandelingetje met een camera met één lens. Een compactcamera is ook prima. Stop halverwege je wandeling op een willekeurig punt. Kijk om je heen en vind iets om te fotograferen binnen drie tot vijf meter van waar je staat. Nog beter: neem iemand met je mee die niet fotografeert en vraag die gene om ergens te stoppen. Sta je op je plek, kijk dan goed om je heen. Wat zie je in je nabije omgeving? Is er iets wat je opvalt?  Er is altijd iets om te fotograferen, al lijkt dat op het eerste gezicht soms saai. Het zal je verrassen met hoeveel interessante beelden je thuiskomt.

Begin niet te snel met fotograferen

Enkele jaren geleden heeft Nikon een onderzoek gedaan waarbij professionele fotografen werden vergeleken met amateurs. Hieruit kwam naar voren dat professionele fotografen tot wel tien minuten de situatie bestudeerden voordat zij aan de slag gingen, terwijl amateurs binnen drie minuten klaar waren. Door vooraf  na te denken over het beeld dat je wilt maken, met daarbij licht, compositie en standpunt in je achterhoofd kom je tot een beter resultaat. Schoonheid zit in de details en die mis je als je snel te werk gaat.

Een fotografisch oog ontwikkelen betekent heel veel oefenen

Wil je graag een fotografisch oog ontwikkelen, dan zul je heel veel moeten oefenen. Dat geldt uiteindelijk voor alles waar je goed in wil worden. Experimenteer veel en beoordeel je foto’s kritisch. Kijk altijd naar hoe het beter kan. Leer je camera blind kennen zodat je hem intuïtief kunt gaan gebruiken. Kijk daarnaast altijd bewust om je heen. Of je nu in de supermarkt bent of op kantoor; kijk naar je omgeving en naar het licht en vraag jezelf af hoe die plek het mooiste gefotografeerd kan worden. Oefenen, oefenen, oefenen!

 

 

Back To Top