skip to Main Content

Kledingtips voor zakelijke portretfoto’s

Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat een goede profielfoto zeer belangrijk is. Als je, bijvoorbeeld op LinkedIn, een profiel van iemand bezoekt, kijk je als eerste naar de foto. Je wilt immers weten me wie je te maken hebt. Zo’n foto is een eerste kennismaking en daarmee ook een visitekaartje. Genoeg redenen dus om te zorgen voor een perfect verzorgde en goed gemaakte foto, waarmee je overal voor de dag kunt komen.

Heb je wel eens stil gestaan bij de indruk die je wekt met jouw profielfoto? Niet iedereen lijkt zich ervan bewust en dat is een gemiste kans. Mensen maken op LinkedIn soms bijzondere keuzes voor hun profielfoto. Sommigen hebben een zonnebril op, gebruiken een vage vakantiefoto, staan erop met hun partner of kind, anderen tonen alleen hun achterhoofd! Dat wekt toch een wat merkwaardige indruk. Ben je merkwaardig en wil je dat ook uitdragen, dan doe je het perfect. Is ‘merkwaardig’ niet de look waar je voor gaat, dan wordt het tijd voor een goede zakelijke portretfoto!

Kledingtips voor zakelijke portretfoto’s:

Bij het maken van zakelijke portretfoto’s adviseer ik altijd om je te kleden alsof je naar een sollicitatiegesprek gaat. Dat wil zeggen: nette kleding en goed verzorgd. Op een profielfoto is namelijk altijd een stukje van je kleding te zien en dat kleine stukje maakt het verschil.

  1. Denk aan je doelgroep. Wat is je werkveld en wie zijn je klanten? Meestal is een nette blouse en een blazer of colbert een goede keuze. Zit je in een rockband, dan wordt het een ander verhaal. Kies voor kleding die je wensen en ambities weerspiegelen.
  2. Kies voor kleding die kwaliteit uitstraalt. Kwaliteit in kleding koppelen mensen vaak aan kwaliteit in werk.
  3. Gladde stoffen, rechte lijnen en opstaande kragen geven je een krachtige en zakelijke uitstraling. In donkere kleuren kom je formeler over dan in lichte kleuren. Dat is dus ook een afweging. Hoe formeel wil je het maken?
  4. Kies voor kleurcontrast in je kleding, door bijvoorbeeld een donker jasje over een licht overhemd te dragen. Dit maakt je zichtbaarder en je komt krachtiger over. Kijk zelf maar eens op LinkedIn welke profielfoto’s er het meeste uitspringen. Dat zijn de foto’s waarop iemand een donker jasje met een wit overhemd draagt.
  5. Kijk goed welke kleuren voor jou werken. Kijk bij daglicht voor de spiegel met welke kleuren je ogen oplichten en de teint in je gezicht mooi egaal wordt. Vindt je dat moeilijk, vraag het dan aan mensen in je omgeving.
  6. Vermijd drukke prints. Deze leiden de aandacht teveel af van je gezicht.
  7. Zorg voor een vriendelijke, zelfbewuste uitstraling. Een strenge blik kan mensen afschrikken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je hoeft niet breeduit te lachen als dat niet bij je past, maar probeer wel te glimlachen. Een zelfverzekerde blik doet het altijd goed.
  8. Doe rustig aan met sieraden. Die leiden namelijk af van je gezicht, en maken het beeld rommelig.
  9. Zorg als vrouw voor een mooie, rustige make-up. Kies voor oogschaduw die past bij de kleur van je ogen, of die je ogen versterkt. Ga voor een kleur lippenstift die past bij je lippen. Een felle kleur leid teveel af. Foundation zorgt voor een egale teint. Let wel op dat je jezelf niet dicht plamuurt. Controleer of je foundation géén SPF bevat. SPF in combinatie met flitslicht zorgt ervoor dat je erg bleek wordt en dat de foto’s minder mooi worden.

Tot slot een paar voorbeelden:

Back To Top