skip to Main Content

Cursus kleur, contrast en belichting

De fotografie cursus die ik in 2014 heb gevolgd, heeft gezorgd voor meer structuur in mijn werk en heeft handvatten gegeven voor het beteugelen van mijn chaotische geest. Het idee was om vervolgens veel te oefenen met deze handvatten om een nieuwe gewoonte te creëren. Een prima idee, maar de uitvoering liet te wensen over…

Kelvin en contrast

Een nieuwe baan, enkele maanden later weer een nieuwe baan en een nieuw huis hebben roet in het eten gegooid. Ik had geen tijd en energie over om mij los van mijn werk met fotografie bezig te houden. Ik hield daarom mijn hart vast toen ik dit jaar met mijn lief naar Frankrijk afreisde om deel te nemen aan de vervolgcursus.

Mijn angst was, zoals gebruikelijk, voor niets. De eerste helft van de cursus richtte zich op kleurtemperatuur en contrast. Dat werkt in je camera het zelfde als in photoshop. En laat ik nou net kunnen lezen en schrijven met dat programma. De tweede helft van de cursus ging over extern flitsen.

Flitsen

Tijdens mijn opleiding heb ik veel gefotografeerd in de studio, met allerlei soorten belichting ter beschikking. Dat is echter alweer jaren geleden. Die kennis is ver weggezakt en ander soort apparatuur maakt het toch weer helemaal nieuw. Ik had niet zo veel met flitsen. Daar is dankzij de cursus verandering in gekomen.

We hebben ’s avonds een ruïne van een kerk geflitst, met prachtige, dramatische beelden als resultaat. We hebben een ‘kalender opdracht’ gemaakt, waarbij we 6 beelden moesten maken met een object als onderwerp voor een kalender, uiteraard allemaal geflitst, en we hebben (speciaal voor mij) geoefend met portretfotografie.

De cursus was niet alleen zeer leerzaam; het was ook dikke pret. De ontdekking dat ik het flitsen best wel snel in mijn vingers heb gekregen maakt me bovendien zeer blij. Het heeft mijn werk naar een hoger niveau gebracht.

Back To Top