skip to Main Content

Strobist fotografie

Strobist fotografie is flitsen met een flitser die niet op je camera is bevestigd. Die flitser kun je neerzetten op iedere gewenste plek. Je bestuurt de flitser met een kabel of een draadloze trigger.

Met strobist fotografie kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Afhankelijk van de stijl van de foto en het beoogde resultaat pak ik soms flink uit. Als ik portretfoto’s maak heb ik vaak genoeg aan één flitser. Soms gebruik ik echter bijna al mijn flitsers.

Redactionele fotografie met meerdere flitsers

Vooral bij redactionele (portret)fotografie gebruik ik veel flitsers. Bij deze vorm van fotografie vertel je een verhaal. Het is méér dan een portret; de omgeving speelt ook een rol. Het is een stijl die zich goed leent voor bedrijfsreportages, maar ook voor gezinsportretten en trouwfoto’s leent het zich goed.

Hogeschool fotografie

Bij het maken van een portret in deze stijl ben ik minimaal twee uur bezig. Vooral de buitenportretten die ik schiet tijdens het blauwe uurtje vormen een ware uitdaging. Het is hogeschool fotografie: Next level shit! Het is een van de moeilijkste vormen van fotografie, omdat alles bij elkaar komt. Het positioneren van de verschillende flitsers om het onderwerp goed uit te lichten, het bepalen van de kleurtemperatuur, de flitsbundel en de flitskracht van iedere individuele flitser, de compositie, kleurtemperatuur in de camera, iso, sluitertijd, diafragma, hooglichten en zwarten, de timing en het aansturen van het model of de modellen. Alles doet mee.

Als de zon onder is en het is nog niet volledig donker, moet de foto gemaakt worden. Te vroeg en je mist de sfeer. Te laat en het is donker. Dan mis je ook je doel.

Politiehelikopter

Kort geleden mocht ik weer zo’n spannende foto maken, en wel op luchthaven Schiphol, van een politiehelikopter. Ik mocht zelf bepalen hoe de helikopter kwam te staan, waarna ik twee uur de tijd kreeg om de foto te maken. Ik startte om 17.30 uur. Een voor een plaatste ik de flitsers en stelde ze in. Een voor mijn model, een voor de zijkant en wieken van de heli, een als effectlichtje op de staart en eentje in de cockpit. Het waaide behoorlijk, dus moest mijn statieven goed in de gaten houden.

Het weer maakte het extra spannend. Er waren buien voorspeld, maar waaiden over of vielen in de verte boven Schiphol. Toen alle flitsers goed waren ingesteld, en de lucht op zijn mooist was kwam mijn model, een Tactical Flight Officer, erbij staan. Rond 19.45 was ik klaar, en zeer tevreden met het resultaat! Wil je meer foto’s zien in deze stijl, kijk dan in mijn kijk dan in mijn portfolio bij ‘bijzondere portretten‘.

 

Back To Top