skip to Main Content

4 tips om thuis te fotograferen tijdens de corona quarantaine

 

bloesem

Door de coronacrisis moeten we allemaal zo veel mogelijk thuis blijven. Dat is een hele uitdaging, want thuiswerken en kinderen lesgeven is soms knap ingewikkeld. Daarnaast ligt verveling op de loer. Wil je even ontspannen, pak dan je camera!

Thuis kun je namelijk heerlijk creatief aan de slag met fotografie. Dat kan op allerlei manieren. Om je een beetje op weg te helpen beschrijf ik in deze blog een paar mogelijkheden.

1 Macrofotografie

Bij macrofotografie gaat het om de kleinste details. Macrofotografie is daarom ideaal voor in en om je huis. Nu de lente is aangebroken en de temperatuur omhoog gaat zijn er weer volop bloemen en laten ook insectjes zich weer zien. Heb je een tuin of balkon met bloemen, dan kun je je helemaal uitleven. Daar hoef je je natuurlijk niet toe te beperken. Er rent vast wel ergens een klein spinnetje door je huis dat je kunt fotograferen. Dat niet alleen. Je hebt ongetwijfeld mooie kleine dingetjes rondslingeren in huis. Sierraden, lego van je kindje of andere grappige, mooie, leuke frutsels. Het maakt niet zo veel uit. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer mini stillevens, die je zo mooi mogelijk vastlegt.

2 Maak een stilleven

Hiermee kom ik gelijk op mogelijkheid 2: stillevens. Je huis zit er helemaal vol mee. Alles wat je om je heen ziet kun je zien als een stilleven. Nu zijn je afstandsbedieningen op de salontafel niet bijzonder aantrekkelijk om naar te kijken. De uitdaging zit dus ook in het bij elkaar zoeken van mooie objecten waarmee je samen een aantrekkelijk beeld kunt vormen. Kijk voor inspiratie eens naar de stillevens van de oude meesters. Kun je die nadoen met een moderne twist?

Als je beschikt over een of meer losse flitsers, dan kun je aan de slag met het creëren van mooi licht. Daar kun je zelfs een hele studie van maken! Hoe zorg je voor mooi zacht licht? Hoe kun je het licht benaderen dat je ook ziet op oude schilderijen? Wanneer is het licht mooi, en wanneer niet? Van welke hoek moet het licht komen?

Heb je geen flitsers, dan kun je natuurlijk ook prima gebruikmaken van natuurlijk licht. Zet een tafeltje in de buurt van een raam of op een plek waar jij het licht mooi vindt. Is het een donkere dag of heb je weinig licht in huis, zet je camera dan op een statief of op een stabiele ondergrond. Zo kun je gebruikmaken van een langere sluitertijd om voldoende licht te vangen voor je foto.

3 Zeg het met bloemen

Ok, het lijkt erg op tip nummer 2, maar bloemen zijn gewoon leuk en makkelijk scoren. Moet je even naar buiten voor de nodige boodschappen, haal dan gelijk een mooi bosje bloemen. Dat staat niet alleen gezellig in huis, je kunt er ook mooie foto’s van maken. Een groot voordeel: foto’s van bloemen zijn al snel mooi. Dat is weer een fijne motivatie om door te gaan.

4 Fotografeer je leven in quarantaine

Het is een bijzondere tijd, die ook weer een keer voorbij gaat en hopelijk niet meer terugkomt. Hoe vervelend ook; het is geschiedenis in de maak, en daar zijn we allemaal een onderdeel van. Je kunt een dagboek bijhouden en beschrijven wat er allemaal gebeurt met jou en je omgeving, maar je kunt het natuurlijk ook allemaal vastleggen met je camera. Maak een reportage van het reilen en zeilen in jouw huis. Hoe ziet het gezinsleven eruit? Wat doen je huisgenoten? Wat is er zo kenmerkend aan deze situatie? Denk bijvoorbeeld aan de kinderen die met opa en oma skypen, je lesgevende partner of de spelletjes die jullie samen doen. Zo kun je vast nog veel meer bedenken en vastleggen. Hopelijk kunnen we over een paar jaar verwonderend de foto’s van de bizarre situatie waar we met z’n allen in zitten terugkijken. Tot die tijd gewoon lekker fotograferen.

Als je foto’s maakt van je gezin dan sta je er zelf natuurlijk niet op. De camera aan je partner geven is een oplossing, maar waarom zou je de foto’s niet gewoon laten maken? Dat kan ik voor jullie doen, uiteraard met in acht neming van de 1,5 meter afstand. Heb je daar interesse in, aarzel dan niet en neem contact met mij op.

Back To Top