skip to Main Content

Wat is journalistieke fotografie?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, of misschien heb je de term ‘journalistieke fotografie’ al eens voorbij zien komen op een website van een fotograaf. Vooral veel trouwfotografen gebruiken deze beschrijving. Maar wat is journalistieke fotografie?

Zelf vermijd ik deze term een beetje, omdat veel mensen niet weten wat het is. Ik denk dat het voor (potentiële) klanten fijn is om alles wat ook maar enigszins op vakjargon lijkt achterwege te laten. Ik zie het echter zo vaak voorbijkomen op websites van conculega’s, dat ik toch wel graag wil uitleggen wat het is.

Wat is journalistieke fotografie?

Journalistieke fotografie is fotografie in een verhalende stijl. Je vertelt een verhaal met beelden, door de gebeurtenissen te volgen en die vast te leggen met een camera. Uiteraard op een zo mooi mogelijke manier, met goed gebruik van licht en esthetische composities. Persoonlijk vind ik het een leuke, maar ook heel natuurlijke stijl van fotografie. Je volgt een event, receptie of bruiloft en ziet de gebeurtenissen ontvouwen. Het is vooral een kwestie van heel goed kijken, zorgen dat je bij intieme en persoonlijke momenten aanwezig bent en die zo treffend mogelijk vastleggen.

Journalistieke fotografie; een zeer intensieve stijl

Die ene verliefde blik, die traan van ontroering; dat zijn de momenten waar ik voor ga. Om die momenten te kunnen vastleggen moet ik constant alert zijn. Mijn aandacht mag niet verzwakken. Dat maakt journalistieke fotografie behoorlijk intensief. Aan het einde van een dag ben ik dan ook compleet afgemat en dat geeft me een ongelofelijke voldoening. Vooral als ik de dag erna de beelden bekijk en er ware pareltjes tussen zitten!

Journalistieke trouwfotografie

Journalistieke trouwfotografie is eigenlijk gewoon journalistieke fotografie tijdens een bruiloft. Deze stijl leent zich perfect voor bruiloften, omdat het immers de bedoeling is dat de fotograaf de dag registreert. Dat doet hij of zij automatisch door het vastleggen van de belangrijke, persoonlijke, intieme en ontroerende momenten. Van de ceremonie tot het feest, het aansnijden van de taart, felicitaties, sketches, speeches, diner en het feest, en al die kleine momentjes er tussenin. De vader die de bruid knuffelt, de snotterende tante en het super schattige twee-jarige bruidsmeisje dat in één keer het mandje met rozenblaadjes omkiepert. Dat is wat je terug wil zien als je het trouwalbum weer eens doorbladert op je trouwdag. Het zijn die kleine momenten die de sfeer van de dag het beste illustreren.

 

Back To Top