skip to Main Content

Wat is portretfotografie?

Portretfotografie. Sommige mensen hebben het als hobby, voor mij is het werk (en een grote passie). Wat is het, wat komt er zoal bij kijken en waarom zou je portretfoto’s laten maken? Ik vertel het je in dit artikel.

Wat is portretfotografie?

Portretfotografie is het fotograferen van een mens op zo’n manier dat je iets laat zien van de persoon. Een mooie glimlach, sprekende ogen, of een gezicht waaraan je kunt zien dat die persoon veel heeft meegemaakt. De fotograaf doet hierbij zijn best om de essentie van de geportretteerde te vatten in een beeld. Een portretfoto kan een geposeerde foto zijn op een locatie of in een studio, of een niet geposeerde foto waarbij de geportretteerde zich wellicht niet eens van de camera bewust is.

Een goed portret laat iets zien van het karakter of de levenshouding van de persoon die gefotografeerd wordt. Wil je graag van iemand portretfoto’s maken, zorg er dan voor dat je voor je iemand gaat portretteren die persoon bestudeert. Wat is kenmerkend? Wat past bij het karakter van die persoon? De setting waarin de foto wordt gemaakt kan ook een bijdrage leveren aan het portret. Bijvoorbeeld in de studio, met de keuze voor een bepaalde achtergrond en lichtplaatsing. Of op een buitenlocatie, in het bos, in de stad of op het strand? Als fotograaf dien je ook advies te geven bij de kledingkeuze van de persoon die je gaat portretteren. Die keuze is weer afhankelijk van het doel van de foto’s. Zakelijk of privé, en afgestemd op de setting.

Portretfotografie; sociaal en persoonlijk

Ga je zelf een portretfoto van iemand maken, dan is het belangrijk dat je je niet volledig verliest in de techniek. Ben je alleen nog bezig met je camera, dan wordt je model onzeker. Je moet dus blijven praten. Laat weten wat je doet en waarom. Geef aanwijzingen, moedig aan, coach en complimenteer. Zo help je de persoon voor je lens ontspannen. Veel mensen worden namelijk nerveus als ze voor de camera staan. Het op het gemak stellen van het model is dus een belangrijk onderdeel van de portretshoot. Neem dus ruim de tijd en bouw een relatie op met je model.

Portretfoto’s binnen of buiten?

Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde kun je zowel binnen als buiten portretfoto’s maken. De keuze voor binnen of buiten hangt af van verschillende factoren. Waar is de portretfoto bijvoorbeeld voor bedoeld?

  • Is het een zakelijk portret voor op LinkedIn? Dan kan het portret het beste gemaakt worden tegen een rustige achtergrond. Je hebt op LinkedIn immers maar een klein vakje waar de foto in moet, dus dan mag niets afleiden van de geportretteerde.
  • Heeft het portret een redactioneel doel, dan is een portret in een omgeving over het algemeen mooier, maar dit hangt uiteraard ook af van het onderwerp van het artikel, het magazine en de rubriek. In overleg met de redactie kun je in de compositie rekening houden met tekst die eventueel in het beeld geplaatst wordt.
  • Is het doel informeel, dan kun je kiezen voor een leuke, gezellige locatie zoals het bos of het strand. Fine art portretten worden vrijwel altijd binnen gemaakt.

Ben je een amateurfotograaf en beschik je niet over de kennis en middelen om iemand goed uit te lichten? Dan ben je afhankelijk van natuurlijk licht en ben je aangewezen op buitenlocaties. Binnen fotograferen zonder flitsers is geen optie. Kunstlicht doet de geportretteerde er namelijk uitzien alsof hij of zij geelzucht heeft. Haal het dus niet in je hoofd!

Het weer kan ook een rol spelen bij de keuze voor binnen of buiten. In de winter is het weer vaak koud, druilerig en ongezellig. Winterjas aan ziet er niet leuk uit en winterjas uit is geen optie. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker. Wachten tot het voorjaar kan natuurlijk ook.

Waarom portretfoto’s laten maken?

Er zijn veel verschillende redenen om portretfoto’s te laten maken. Bijvoorbeeld als je een representatieve zakelijke portretfoto nodig hebt voor op je website of op LinkedIn, maar ook voor achter op een boek of bij een interview in een tijdschrift. Daarnaast is een portretfoto een mooi cadeau voor je ouders, grootouders en je partner. Die zien je immers graag, óók in een lijstje of op canvas. En wat dacht je van dating sites? Daar wil je jezelf natuurlijk ook op je mooist presenteren! Redenen genoeg dus om een mooie portretfoto te laten maken!

Je kunt natuurlijk ook selfies maken met je telefoon, maar die worden natuurlijk nooit zo mooi en profi als de foto’s die een fotograaf van je kan maken. De kennis en kunde van de fotograaf, én de gebruikte materialen dragen in grote mate bij aan de schoonheid van het beeld.

Geïnteresseerd in portretfotografie?

Wil je graag een goede, professionele headshot? Of het nu gaat om foto’s voor LinkedIn, je portfolio of gewoon voor de fun; samen kijken we naar je wensen om van jou een prachtig portret te schieten!

Back To Top