skip to Main Content

Wat kost een trouwreportage?

Bij het plannen van je bruiloft zul je waarschijnlijk verschillende keren schrikken van de prijzen. De duurste onderdelen van een bruiloft zijn meestal de jurk, ringen, locatie en de catering. Soms lijkt het alsof alles plotseling duurder is als je zegt dat je gaat trouwen. Maar is dat wel zo? En wat kost een trouwreportage?

De kosten van een trouwreportage

De kosten van een trouwreportage liggen erg uiteen. De ene fotograaf rekent €400,- terwijl de andere €2000,- of meer rekent. Waarom is dat? Ik leg het je uit. Allereerst zijn er allemaal verschillende mogelijkheden waar je rekening mee moet houden. Hoeveel uur wil je dat de fotograaf komt fotograferen tijdens de bruiloft? Wil je daarnaast een trouwalbum? En wil je de foto’s digitaal in hoge resolutie ontvangen, zodat je ermee kunt doen wat je wil? Al deze onderdelen doen iets met de prijs.

Goedkope trouwreportage

Stel, je hebt een fotograaf gevonden die voor €400,- jullie bruiloft wil fotograferen en een boek wil maken. Mooi goedkoop, denk je misschien. Dat klopt! Té goedkoop! Tijdens de bruiloft is de fotograaf over het algemeen minimaal 6 uur aan het fotograferen. Daarmee is de fotograaf echter nog lang niet klaar, want de foto’s kunnen niet zomaar onbewerkt opgestuurd worden. De foto’s moeten allemaal gecontroleerd, geselecteerd en nabewerkt worden. Het gaat om heel erg veel foto’s, dus de fotograaf is zo’n twee dagen kwijt om alles te verwerken. Dan moet er nog een boek gemaakt worden. Dat boek moet mooi vormgegeven worden met daarin een kleine selectie van de meest waardevolle foto’s. Vaak zijn er nog correcties nodig, omdat het bruidspaar misschien toch een paar andere foto’s in het boek wil. Vooraf is de fotograaf al een keer bij het bruidspaar op bezoek geweest om kennis te maken en de wensen te bespreken. Ook dat kost tijd. Gemiddeld is een fotograaf zo’n 40 uur keihard aan het werk voor één trouwreportage.

Alle bijkomende kosten

Dan zijn we er nog niet. De fotograaf krijgt ook te maken met de nodige kosten. Die camera en andere apparatuur, hoe lang gaat die eigenlijk mee? Als er iets stuk gaat moet dat vervangen kunnen worden, anders kan de fotograaf zijn werk niet meer uitvoeren. Fotografie spullen zijn ook nog eens erg duur. Dan hebben we nog de auto (want met al die spullen kun je niet op de fiets), telefoon, internetaansluiting, computer en grafische software waarmee gewerkt moet worden. Dit moet allemaal betaald worden. De fotograaf werkt hoogstwaarschijnlijk vanuit zijn of haar eigen huis, dus moet huur of hypotheek betalen. Van de €400,- is €70,- trouwens BTW. Die mag de fotograaf aan het eind van het kwartaal afdragen aan de belastingdienst.

Aan het einde van het jaar komt de belastingdienst ook nog eens om inkomstenbelasting vragen; of de fotograaf nog even 40 procent wil afdragen. Dan houdt de fotograaf van die 40 uur werken nog maar een kleine €200,- over. Dat is €5,- per uur! O ja, dan moeten ook nog de boodschappen betaald worden, de ziektekostenverzekering, inboedelverzekering arbeidsongeschiktheidsverzekering en vast nog veel meer wat ik nu vergeet. Je hoort vast wel eens dat veel zelfstandigen onder het minimum loon verdienen. Met deze bedragen is dat zeker het geval.

Waarom zo goedkoop?

Je kunt je dus eigenlijk beter afvragen waarom een fotograaf die slechts €400,- rekent zo goedkoop is. Hoe zit dat met de kwaliteit en de service? Wordt de nabewerking niet afgeraffeld? En wil jij wel zo weinig betalen? Of gun je iemand die hard voor jou werkt een eerlijk bestaan? Je weet waar jouw geld naartoe gaat. Niet naar een of ander groot internationaal concern, zoals Aholt, voor je boodschappen, of Shell waar jij tankt. Het gaat naar die fotograaf die zijn uiterste best doet om jullie mooiste en bijzonderste dag, jullie trouwdag, zo mooi mogelijk vast te leggen, zodat jullie een prachtige, tastbare herinnering hebben die de rest van jullie leven mee gaat.

Wat kost een trouwreportage bij mij?

Met deze uitleg snap je misschien waarom ik géén €400,- reken voor een trouwreportage. Ik bied verschillende pakketten waar jullie uit kunnen kiezen, afhankelijk van jullie wensen en budget. Willen jullie iets anders, dan kan dat uiteraard ook. Iedere bruiloft is immers anders en daarom lever ik graag maatwerk.

Wil je dat ik 6, 8 of 10 uur kom fotograferen? Wil je een mooi trouwalbum? Wil je voorafgaand aan de bruiloft een romantische pre-wedding shoot of engagement shoot? Wil je de volgende dag gelijk een van jullie mooiste foto’s groot afgedrukt en ingelijst ontvangen? Het kan allemaal! Kijk voor de prijzen daarom op mijn ‘informatie en prijzen‘ pagina.

 

Back To Top