skip to Main Content

Zo maak ik een zelfportret

Monique Mulder

Misschien heb je deze foto al eens voorbij zien komen op een van mijn social media kanalen. Het grappige eraan is dat ik hem zelf heb gemaakt. Wil jij ook een zelfportret maken? In deze blog leg ik uit hoe je dat kunt doen.

Ik had behoefte aan een recente, representatieve foto en was benieuwd of het me zou lukken om een zelfportret te maken. Ik had ook zin om te experimenteren met licht. Voor een eerste poging vind ik het helemáál niet slecht, al ben ik van plan om het nog eens te doen en op een andere manier. Het is namelijk een leuke manier om studioportretten te maken zonder model en lekker ongestoord te prutsen met instellingen, zonder dat er iemand op je zit te wachten die wellicht verveeld of ongeduldig raakt. Hoe je zo’n zelfportret maakt? Nou, zo:

Je hebt nodig:

  • 1 zwarte achtergrond. In dit geval heb ik mijn Manfrotto Background Stand gebruikt in combinatie met een vinyl rol.
  • 1 stoel
  • 1 flitsstatief
  • 1 reportage flitser
  • 1 softbox
  • 1 camera statief
  • 1 camera (maar dat is logisch)
  • 1 transmitter
  • 1 afstandsbediening
  • Eventueel een knuffel die je gebruikt om het licht op in te stellen

 Zo pak je het aan

Je begint met het maken van de opstelling. Dus je zet de achtergrond neer, een stoel of krukje daar een eindje vanaf, (om een mooie donkere achtergrond te krijgen) en schuin weg een statief met een flitser voorzien van een softbox. Ik werk met een Godox S-Type Bracket + Softbox 80x80cm + Grid. Het grid dat je ervoor kunt plakken zorgt voor gebundeld licht, waardoor je alleen het onderwerp belicht. Afhankelijk van het doel van de foto en de sfeer die je neer wil zetten is dat heel mooi.

Op de hot shoe van je camera schuif je een transmitter waarmee je de flitser aanstuurt. Daarmee regel je het licht. De camera plaats je op een statief, omdat je de camera niet zelf vast kunt houden. Heb je het licht min of meer goed ingesteld, dan zet je de zelfontspanner van de camera aan. De camera kun je op afstand bedienen. De zelfontspanner zorgt ervoor dat je nog een paar seconden hebt om je afstandsbediening weg te leggen en goed te gaan zitten. Ik heb gebruikgemaakt van een afstandsbediening met een kabel. Dat vond ik wat onhandig. Bij een volgende poging probeer ik mijn camera aan te sturen met de app op mijn iPhone.

Foto gemaakt? Dan ga je kijken naar het resultaat. Staat het licht hoog genoeg en in de juiste hoek? Heb je hard genoeg geflitst? Of kan het wat harder of zachter? Check daarvoor ook je histogram! Klopt de huidskleur? Vervolgens pas je aan wat anders moet en ga je er nog een keer voor zitten. Dit proces herhaal je net zo lang tot je tevreden bent. Daarna kun je los met je kleding, kapsel en andere gekkigheid.

Et voilà, je hebt een portretje van jezelf!

 

Back To Top