skip to Main Content

5 tips voor de beginnende fotograaf

Het is weer lente! Alles staat in bloei en die kleurenpracht nodigt uit om lekker met je camera op pad te gaan. Ik was de Japanse kersenbloesem bij het Museum Volkenkunde in Leiden aan het fotograferen toen ik werd aangesproken door een biologie studente. Ze was sinds twee weken de trotse eigenaar van een Canon spiegelreflex camera en vroeg of ik tips had voor haar als beginnende fotograaf. Natuurlijk help ik graag iedere enthousiasteling op weg met een paar tips.

5 tips voor de beginnende fotograaf:

  1. Zet je camera op standje M (Manueel) Dus alles zelf instellen. Dan heb je meer controle over het eindresultaat en daarmee mooiere foto’s.
  2. Kijk klein. Probeer niet alles in je beeld te vangen, maar zoek naar details en maak dáár foto’s van. Dan heb je sneller een mooi plaatje te pakken.
  3. Wil je dat de kleuren van de foto kloppen met de werkelijkheid? Stel je witbalans dan handmatig in.
  4. Ga spelen met sluitertijd en diafragma. Natuurlijk moet je er ook over lezen. Het helpt immers als je de techniek snapt, maar je leert het meest door het te doen. Wat gebeurt er bij een diafragma van f/2.8? En wat gebeurt er bij een diafragma van f/32? Dat ga ik nu niet verklappen. Probeer het uit. Dan zul je zien wat er gebeurt en dan blijft het beter hangen.
  5. Laat je camera nooit zelf het juiste scherpstelpunt bepalen! Dat kan ie namelijk niet. Je camera doet maar wat, met het gevolg dat je onderwerp misschien niet helemaal, of helemaal niet scherp wordt. Stel voor je de foto maakt het gewenste scherpstelpunt in. Waar is je onderwerp in je compositie? Daar pas je het scherpstelpunt op aan. Of pak het midden. Staat je onderwerp niet in het midden, dan stel je scherp op je onderwerp, houd je sluiterknop half ingedrukt en draai je camera tot je de juiste compositie hebt.

Nog meer tips?

In mijn andere blogs kun je nog meer tips vinden, zoals:

Back To Top