skip to Main Content

Doe jij al aan personal branding?

Doe jij al een personal branding? Zo niet dan wordt het misschien tijd. De goeie ouwe tijd van onbevangen aanklooien op Hyves is voorbij. Social media is volwassen geworden. En wij? Wij zijn op vakantie niet langer bezig met de prachtige omgeving, maar proberen onszelf op iedere locatie zo Instagram-waardig mogelijk te fotograferen. Het selfietoerisme begint wereldwijd uit de hand te lopen.

Meiden bestellen design kleding, fotograferen zichzelf ermee voor op insta en sturen de kleding vervolgens weer terug. Een presentatrice van RTL Boulevard noemde dit gedrag laatst ‘duurzaam’. (Even diep ademhalen, en weer door.)

Ik bemerk dat bij mij de drang ontstaat Floortje Dessing te volgen op een van haar reizen naar het einde van de wereld en daar vervolgens te blijven. Ik zie het echter niet zo snel gebeuren dus rest mij niets anders dan het fenomeen te omarmen. If you can’t beat them, join them.

Wat is personal branding?

Ga je bij een bedrijf op sollicitatiegesprek dan google je vooraf de persoon met wie je het gesprek hebt. Je gesprekspartner zoekt jou waarschijnlijk ook op of heeft het al gedaan na het lezen van je sollicitatiebrief. Kennelijk bevielen de zoekresultaten en ben je uitgenodigd. Met alles wat je vindt op Google vorm je een indruk van een persoon. Terecht of onterecht; het gebeurt. De indruk die jij werkt kun je beïnvloeden en dat noemen we met een chique woord: ‘personal branding’.

Waarom zou je jezelf bezig houden met personal branding?

Je hoeft natuurlijk helemaal niets te doen met personal branding. Zoek je een baan of ben je toe aan de volgende stap in je carrière, dan is het wél zo verstandig!

Volledig uit je plaat gaan met drrie oktoberrr? Vooral lekker doen, maar slinger geen foto’s van je dronken hoofd de wijde wereld in. Dat wekt namelijk een negatief beeld en dat wil je niet. Kijk ook goed uit met het delen van bikinifoto’s. Een sollicitant van een marketingbureau ontdekte dat de firma bij wie ze had gesolliciteerd een bikinifoto van haar eigen Instagrampagina had geplukt om andere sollicitanten te waarschuwen voor dergelijk ‘onprofessioneel gedrag’. Denk daarom goed na over wat je laat zien en hoe je het laat zien, zoals de modebewuste meisjes van generatie Z.

Personal branding en fotografie. Waar moet je op letten?

Personal branding heeft een sterk visueel karakter. Je creëert nog nét niet je eigen huisstijl. Je kunt er zo ver in gaan als je zelf wil, maar het begint in ieder geval met een goede portretfoto. Ik heb het hierbij niet over een vrolijke vakantiefoto waarbij je partner nét uit beeld is gesneden, maar over een representatief portret. Een portret waarmee jij laat zien dat je een uitstekende partij bent om zakelijk mee in zee te gaan.

Gebruik die foto voor het profiel van al je social media kanalen. Dat zorgt namelijk voor de nodige herkenbaarheid. Daarna kun je die kanalen verder op elkaar afstemmen door ze op een zelfde manier in te richten zodat jouw eigen ‘brand’ ontstaat. Kies bijvoorbeeld een kleur die overal terugkomt, of gebruik één filter voor al je foto’s. Zo creëer je al snel één lijn.

Representatieve profielfoto voor je personal brand

Wil je weten waar je rekening mee moet houden bij het maken van een representatieve profielfoto? In deze artikelen kun je er alles over lezen:

Heb je dit artikel gelezen en wil je graag professionele profielfoto’s waarmee je een verpletterende eerste indruk maakt? Maak dan snel een afspraak!

Back To Top