skip to Main Content

Zo kun je locaties voor fotoshoots ontdekken

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe locaties voor fotoshoots. Dat doe ik omdat ik voldoende opties en alternatieven wil hebben waar ik mijn klanten mee naartoe kan nemen. Is een plek niet mooi gedurende een bepaalde periode van het jaar, dan weet ik een andere plek die wél geschikt is. Daarnaast vind ik het fijn om allerlei verschillende locaties te kennen; van het strand, tot het bos, de stad, of stoere industriële locaties.

Er zijn verschillende manieren om locaties voor fotoshoots te vinden. Ik zet een paar van mijn manieren op een rijtje:

Via via

Ik ken mensen die mensen die veel mensen kennen en daarnaast ieder hoekje en gaatje van de regio kunnen dromen. Handig! Zo heb ik laatst via via een mooie industriële locatie gevonden waar ik gebruik van mag maken. Top! Een beetje mazzel heb je hierbij wel nodig natuurlijk.

Adresjes checken op Google

Google kun je gebruiken voor alles. Ik besteed uren aan het googlen van locaties, zoals fotogenieke strandtenten. Daarnaast bestudeer ik vooraf op google parkeermogelijkheden bij het strand of het bos, en zoek ik naar ingangen in duingebieden, die ik daarna allemaal opzoek om ter plaatse de mogelijkheden te bekijken. Ook wordt er door mijn conculega’s veel geschreven over locaties. Daar kun je natuurlijk ook je voordeel mee doen.

Industriële locaties zijn het moeilijkste om te vinden. Stoere, vervallen en verlaten fabrieksterreinen zijn helaas schaars in Nederland. Het lastige aan dit soort locaties is dat we in een klein land leven waar alle ruimte efficiënt benut wordt. Vervallen fabrieken worden gesloopt om plaats te maken voor andere gebouwen, of vallen onder het industrieel erfgoed en worden gerenoveerd en omgetoverd tot woningen, kantoren of horeca.

Dankzij een uitgebreide zoektocht op Google ken ik verschillende stoere, industriële locaties die verhuurd worden voor events en bruiloften. Bij die locaties kun je ruimtes huren per uur of per dagdeel. Daar komen dus kosten bij. Dit zijn locaties in Noord-Holland, Utrecht en Brabant.

Locaties voor fotoshoots  vinden via Google maps

Als je een bepaalde omgeving op het oog hebt kun je gerichter gaan zoeken met Google maps. Via de satelliet view en street view kun je een aardige eerste indruk krijgen. De wagentjes van Google maps komen helaas niet overal, dus om een beter beeld te krijgen zul je toch in de auto moeten stappen voor een verkenningstocht ter plaatse.

google maps

De omgeving verkennen

Soms heb ik geen zin in research doen achter mijn computer. In zo’n geval stap ik in de auto en ga ik rondrijden door de omgeving. Zie ik iets interessants, dan gaat de auto aan de kant en verken ik het gebied te voet. Ik houd hierbij altijd de volgende vragen in mijn achterhoofd:

  • Kun je er makkelijk parkeren?
  • Hoe ver moet je lopen voor je op een mooie plek bent?
  • Hoeveel mogelijkheden biedt de locatie? (Zijn er bankjes, boomstronken, bruggetjes, muurtjes e.d.?)

Zwangerschapsshoot in het bos

Een locatie bureau inschakelen

Voor grote commerciële opdrachten kun je gebruikmaken van een locatie bureau. Zo’n bureau heeft allerlei soorten locaties in het bestand die je kunt huren voor bijvoorbeeld tv-opnames of fotoshoots voor reclamecampagnes. Je begrijpt natuurlijk wel dat hier een prijskaartje aanhangt. Een locatie bureau gebruik ik daarom voornamelijk voor opdrachten voor het bedrijfsleven.

Instagram gebruiken

In sommige gevallen is Instagram een goede manier om locaties te vinden. Het geeft daarnaast ook een actueel beeld. Zo is het natuurlijk ontzettend gaaf om een fotoshoot te doen op de heide als deze in bloei staat. Door de droogte van de afgelopen paar zomers was het echter niet best gesteld met de heide. In het najaar van 2019 waren er gelukkig enkele plaatsen waar de heide weer begon op te krabbelen en ging bloeien. Waar zijn die plaatsen? En wanneer bloeit de heide? Dat kun je achterhalen via Instagram. Die bloeiperiode is trouwens maar heel kort. Gelukkig is de heide daarna ook nog mooi; kijk maar naar de familieshoot die ik daar in november heb gedaan.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren voor het vinden van locaties voor fotoshoots, maar deze gebruik ik het meeste. Heb je deze blog gelezen en wil je graag een fotoshoot op een leuke plek, neem dan contact op voor de mogelijkheden.

 

 

Back To Top